Řecku zatím nehrozí útok vkladatelů na banky. Lidé nové vládě věří

Řecké banky zatím nejsou v ohrožení a majitelé vkladů zatím nechystají útok na peněžní ústavy v obavách o své úspory. Evropská centrální banka ale už nebude půjčovat Řecku další hotovost výměnou za jeho státní dluhopisy. To by mohlo způsobit nedostatek peněz v oběhu, a tedy například i prázdné bankomaty. Řekové ale nevěří, že by situace mohla dojít tak daleko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U bankomatů v Aténách zatím žádné fronty nejsou vidět

U bankomatů v Aténách zatím žádné fronty nejsou vidět | Zdroj: Reuters

„Řecké peněžní ústavy absolutně nemají problém,“ ujišťuje střadatele guvernér Řecké národní banky Janis Stournaras.

Mechanismus půjčování peněz za drahé řecké dluhopisy totiž zastoupí jiný nástroj, který má Evropská centrální banka v záloze. Jmenuje se Emergency Liquidity Assistance, tedy něco jako nouzová pomoc s hotovostí. Ta může Řecko založit 60 miliardami eur. Hotových peněz na výplaty, důchody nebo do bankomatů by tedy Řecko mělo mít dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecku zatím nehrozí útok vkladatelů na banky. Nálady lidí v Aténách zaznamenal Pavel Novák

„Vklady i hotovost jsou absolutně v bezpečí. Není vůbec důvod k obavám,“ nechal se slyšet guvernér národní banky.

To, že řečtí občané zůstávají v klidu a nepřipravují se na nedostatek peněz v bankách, potvrzuje i Lucie Kuligová-Manolopoulou, která žije v centru Atén už přes 20 let. Nervozita z toho, že by příští středu mohly dojít bankám peníze, není podle ní v ulicích řeckých měst znát.

„Ne, není. Myslím, že o takové nervozitě se mluví spíše v zahraničí než tady v Řecku. Tady ty diskuse mezi lidmi, když je posloucháte v různých kavárnách, jsou optimistické a nikdo nemá obavy o to, že by se příští týden něco takového mohlo stát,“ popisuje.

Manifestace před budovou parlamentu v Aténách se odehrávala v klidu | Foto: Reuters

Když na konci loňského roku padla řecká vláda, vyvedly hlavně velké podniky z řeckých bank asi pět miliard eur. Bály se, aby se neopakoval scénář z Kypru, kde banky seškrtaly vklady nad 100 tisíc eur. To ale malí střadatelé neudělali.

„Naopak mezi obyčejnými lidmi panuje obrovský optimismus. Nemají strach, u bankomatů tady nikdo nestojí. Naopak cítí, že přestanou být ponižováni, že bude lépe, že se sníží nezaměstnanost. Vyjadřují obrovskou důvěru v nového ministra financí pana Varufakise,“ líčí nálady mezi Řeky Lucie Kuligová-Manolopoulou.

'Nebojíme se. Máme mladého statečného chlapíka'

To bylo vidět i na několikatisícové manifestaci před budovou parlamentu na náměstí Syntagma v centru řecké metropole. Byla klidná. Policie se ani nesnažila sídlo zákonodárců bránit jako při mnoha předchozích protestních shromážděních.

Lidé dávali najevo, že věří ministrovi financí Janisovi Varoufakisovi a novému premiérovi Alexisi Tsiprasovi. Jejich radikálně levicová strana Syriza vyhrála lednové volby.

Řecký premiér Alexis Tsipras se těší důvěře Řeků | Foto: Reuters

„Ať si v Evropské centrální bance dělají, co chtějí. Nebojíme se. Máme na ně mladého, statečného a chytrého chlapíka. Co se týká téhle vlády, já jsem velmi optimistická,“ věří vládě Syrizy důchodkyně Melina Kotzakisová, která také přišla na shromáždění do centra Atén.

Peníze z nouzového nástroje Evropské centrální banky pomohou Řecku získat čas a klid pro jednání s Eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem o změně splátek jeho mamutího dluhu. Ale i 60 miliard eur z nouzové pomoci jednou dojde. Jde o to, jestli si Řecko jen koupilo oddechový čas, nebo je řešení jeho problémů už v dohledu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme