Nejvyšší správní soud zamítl stížnost MŽP, resort musí zrušit plán péče o Šumavu

Nejvyšší správní soud se postavil na stranu šumavských obcí a zamítl kasační stížnost ministerstva životního prostředí. Potvrdil tak verdikt pražského městského soudu z prosince loňského roku. Resort tedy bude muset zrušit Plán péče Národního parku Šumava na roky 2014 až 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Šumava (ilustrační foto)

Národní park Šumava (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pražský městský soud v polovině prosince nařídil ministerstvu životního prostředí, aby zrušilo plán péče o šumavský národní park na roky 2014 až 2017.

Pod žalobu se podepsali představitelé pěti obcí - Železné Rudy, Srní, Modravy, Stožce a Hartmanic.

Obce kritizovaly nový plán například kvůli tomu, že podle nich omezuje lidi žijící na území národního parku, zhoršuje zemědělské využívání krajiny a nepočítá s dalším rozvojem turistického ruchu.

Plán péče o národní park stanovuje úkoly pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les či vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO už dříve řekl, že rozsudek městského soudu sice respektuje, ale nesouhlasí s ním.

Proto resort podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

„Považujeme to za skutečně procesní záležitost. Jsme přesvědčeni, že jsme se chovali podle zákona. Nejvyšší správní soud by měl být právě tím subjektem, který by to měl rozhodnout,“ vysvětlil ministr.

Nejvyšší správní soud dnes rozhodl a kasační stížnost resortu zrušil.

Ministr Brabec dodal, že zrušení plánu nebude mít vliv na čerpání evropských peněz, pokud dokument nebude chybět několik let. Rozhodnutí soudu se podle něj nijak nedotkne ani návštěvníků parku.

„Zamítnutí kasační stížnosti na plán péče nemá absolutně žádný vliv na normálního návštěvníka nebo člověka, který bydlí v národním parku. Plán péče je výhradně provozní dokument, podle kterého postupuje správa národního parku při péči o jednotlivé typy území.“

Starosta Modravy a předseda Svazu obcí NP Šumava Antonín Schubert rozsudek přivítal.

„Rozsudek Nejvyššího správního soudu je dobrým znamením pro občany České republiky, že soudy pracují opravdu nezávisle na jakémkoli politickém tlaku. Pakliže občané, obce nebo obecní korporace chtějí dosáhnout svého práva, tak to přes soud opravdu jde,“ zhodnotil verdikt Schubert.

ČTK, Tereza Chlubná, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme