Vinaři v Kutné Hoře začali lisovat slámové víno

6. únor 2015

Vinaři začínají s letošní výrobou slámových vín. Ta patří ke skutečným klenotům a jejich obliba rok od roku roste. Přestože se nejedná zrovna o levnou záležitost, mnozí labužníci si za tato vína rádi připlatí. Slámová vína ale nemusí být nutně jen z jižní Moravy nebo ze zahraničí. Už několik let lisují vyschlé bobule také třeba kutnohorští vinaři.

„Máme tady hrozny z odrůdy hibernal, které jsme sklidili 19. října ve viniční trati mezi obcemi Vinice a Vinaře,“ prozradil kutnohorský vinař Lukáš Rudolfský.

Jeho tým loni sesbíral 500 kilogramů hroznů, určených k výrobě slámového vína. Bobule déle než čtyři měsíce vysychaly na slaměných rohožích, kde se z nich odpařila velká část vody. Z původního objemu tak zůstalo asi 110 kilo hrozinek.

Všechny vyschlé bobule vinaři postupně nasypali do vřetenového lisu. Slámové víno patří do kategorie jakostních vín s přívlastkem, lze jej tedy vyrábět až po ověření cukernatosti Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Cukernatost musí dosáhnout při lisování alespoň 27 stupňů. „To znamená že je to 27 kilogramů na 100 litrů moštu,“ vysvětluje vinař. Podle jeho slov víno, které začali v Kutné Hoře v těchto dnech zpracovávat, mělo cukernatost 36 kilogramů přírodního cukru na 100 litrů moštu.

Kutnohorští vinaři používají klasický ruční lis

„Vylisované víno půjde do demižonů, kde začne pomalu kvasit. U těchto sladkých moštů trvá kvašení až pět měsíců. Takže někdy na podzim se dočkáme prokvašeného slámového vína,“ dodal vinař.

autor: Michal Trnka
Spustit audio