Kancléř Mynář pátrá po Peroutkově údajném článku, zatím neúspěšně

Prezidentská kancelář ještě nenašla důkaz, který by podporoval tvrzení prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Zeman koncem ledna naznačil, že byl Peroutka fascinovaný nacismem. Prezident se opíral o údajný článek „Hitler je gentleman“, který měl podle Zemana slavný novinář vydat v časopise Přítomnost. Na návštěvě Ústeckého kraje hlava státu slíbila, že článek dohledá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku

Kancléř Vratislav Mynář požádal o prověrku | Foto: Filip Jandourek

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve Dvaceti minutách Radiožurnálu potvrdil, že mu Zeman tento úkol zadal.

„Našli jsme už několik článků, které naprosto jasně dokazují možná větší intelektuální zakolísání než ten zmiňovaný výrok,“ uvedl k tomu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s kancléřem prezidenta republiky Vratislavem Mynářem o hledání článku novináře Ferdinanda Peroutky a o bezpečnostní prověrce. Moderuje Karolína Koubová.

Údajný článek „Hitler je gentleman“ zatím kancelář nenašla. „Předpokládám, že se najde. Dostali jsme úkol a hledáme,“ dodal kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář.

Miloš Zeman označil Ferdinanda Peroutku za autora článku s titulkem „Hitler je gentleman“ na mezinárodním fóru k výročí konce holokaustu. Textem, jehož existenci řada odborníků zpochybnila, chtěl doložit novinářovo údajné intelektuální selhání.

Sdružení Ferdinanda Peroutky chce po prezidentovi za tyto slova omluvu. Poslalo mu v této věci i otevřený dopis. Zeman na svých výrocích však trvá.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Koval, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme