Merkelová a Hollande jednají v Kremlu s Putinem o příměří na Ukrajině

Německo a Francie se snaží přesvědčit ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby přistoupil na mírový plán pro Ukrajinu. Do Moskvy proto přiletěla německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová, Vladimir Putin a Francois Hollande jednají v Kremlu

Angela Merkelová, Vladimir Putin a Francois Hollande jednají v Kremlu | Zdroj: Reuters

Schůzka v Kremlu začala v 17:30 SEČ s zřejmě potrvá několik hodin. Očekává se totiž, že jednání budou velmi obtížná.

Německá kancléřka už před odletem prohlásila, že není jisté, zda se zastavení bojů podaří dojednat.

O svém mírovém návrhu Angela Merkelová a Francois Hollande nic dopředu neprozradili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o mírovém plánu v Moskvě sleduje zpravodaj Martin Dorazín

Podle různých zdrojů by se mělo jednat o určitou modifikaci minského mírového plánu ze září minulého roku obsahující okamžité příměří, zachování současných demarkačních linií a možná i vyslání mezinárodních mírových jednotek.

S tím by Rusko souhlasilo, ovšem pouze za předpokladu, že se bude mise také účastnit, což je zase absolutně nepřijatelné pro Ukrajinu.

Dnešní ostře sledované schůzce s Putinem předcházelo čtvrteční rokování v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, kterému Merkelová a Hollande svůj mírový plán představili. Po jednání nenásledoval žádný tiskový brífink.

Debata o vyzbrojení Ukrajiny ve Washingtonu sílí, rozhodnutí zatím nepadlo

Číst článek

Nová iniciativa Hollandea a Merkelové je považována za snahu utišit sílící hlasy v západních zemích, zejména ve Spojených státech, které vybízejí k dodání zbraní Ukrajině, aby mohla čelit ofenzivě proruských povstalců, podporovaných vojensky Ruskem.

Prezident Barack Obama chce o případných vojenských dodávkách na Ukrajinu rozhodnout až po nynější diplomatické intervenci Berlína a Paříže.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme