Monopoly se prodávají už 80 let. Autoři hry letos chystají speciální edici

Slavná desková hra Monopoly letos slaví své 80. narozeniny. Společnost Hasbro, která tuto rodinnou kratochvíli vyrábí, letos nachystala pro své fanoušky několik překvapení. Ve Francii schovala do 80 krabic se hrou peníze. V jednom případě dokonce nahradila všechny herní bankovky skutečnými eurovkami. Jeden šťastlivec si tak může přijít na 20 tisíc eur, tedy přes půl milionu korun. Mezi novinkami je i jedna, které se týká České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výrobce hry Monopoly nachystal k 80. výročí překvapení pro 80 šťastných kupců nové hry. Jen v jedné se ale bude skrývat opravdový jackpot – veškeré herní peníze budou ve skutečných bankovkách

Výrobce hry Monopoly nachystal k 80. výročí překvapení pro 80 šťastných kupců nové hry. Jen v jedné se ale bude skrývat opravdový jackpot – veškeré herní peníze budou ve skutečných bankovkách | Foto: Fotobanka Freeimages

Na hracím plánu běžné hry Monopoly je 22 ulic, které mohou hráči koupit a vybírat nájem. Letos ale vznikne nová, narozeninová varianta, kde budou místo ulic světová města. Šanci dostat se mezi ně má i Praha nebo Bratislava, ovšem pouze pokud si je lidé na internetu zvolí.

„Máte na výběr 80 měst a vy si můžete vybrat, pro které město budete hlasovat, aby se vešlo na tu hrací desku. Výsledkem je speciální edice a vlastně snaha dostat Prahu na tu hrací desku,“ vysvětluje Nikola Kranjčevič ze společnosti Hasbro

Autorem původní hry Monopoly je Američan Charles Darrow, který v době velké hospodářské krize přišel o práci. Napadlo ho, že by bylo zábavné si na milionáře alespoň zahrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Autoři Monopolů letos chystají speciální narozeninovou edici. Místo ulic budou na hracím plánu města

Jak už název napovídá, hra vychází z ekonomické teorie. Monopol znamená, že určitý sektor ovládá jediná firma. A přesně to je i cílem hry. Prostřednictvím obchodů přivést spoluhráče k bankrotu a celý trh s nemovitostmi tak ovládnout. Za svou osmdesátiletou historii se hra příliš nezměnila.

„Ta hra dosáhla určité slávy a teď už vlastně žije z toho, že se vydávají různé tematické varianty – klasicky z různých měst podle toho, kde je to vydáno, aby to bylo blíž těm lidem. To už je klasika,“ řekl v Českém rozhlase řekl Jakub Těšínský z České herní společnosti

300 milionů prodaných kusů

Do Česka se Monopoly dostaly až po roce 1989. Jinde ve světě se ale hra rozšířila velmi rychle. Celkem se jí prodalo přes 300 milionů kusů ve čtyřicítce jazykových verzích.

Velkou roli ve hře hraje náhoda. Přesto se v ní pořádají nepravidelně velké světové šampionáty. Na tom posledním v Las Vegas zvítězil teprve 19letý Nor Bjorn Halvard Knappskog.

YouTube je plný návodů, jak v Monopoly hrát, a pokud možno vyhrát. Autorem jednoho z nich je i učitel matematiky z Londýna Mike Davies, který si hrou vypomáhá i při výuce.

Teorie pravděpodobnosti podle něj radí kupovat oranžová políčka. V české variantě tak jsou prý přímo zlatým dolem Národní třída, Jungmannova a Vodičkova ulice.

Pokud byste chtěli, aby se Praha do hry Monopoly dostala, můžete hlasovat na internetu od 13. února. Více informací najdete na facebookovém profilu hry.

Hra Monopoly | Foto: Český rozhlas

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme