Madrid osvětlí ulice nejmodernější technikou. Slibuje si od toho úsporu energie

Španělský Madrid chce jít příkladem světovým metropolím. Své ulice bude osvětlovat účinnými, ale úspornými diodovými žárovkami. S výměnou už v Madridu začali a do konce roku by měla být hotová. Metropole Španělska bude první na světě, která přejde na nejmodernější zdroj světla, který zatím známe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pouliční lampa, osvětlení

pouliční lampa, osvětlení | Foto: Eva Odstrčilová

Vyšroubovat jednu žárovku a vyměnit za jinou, třeba ti se svítícími diodami je záležitost několika sekund. V Madridu ale musejí vyměnit sodíkové výbojky za diodové žárovky ve více než 200 tisících lamp veřejného osvětlení. Město si od nových žárovek slibuje úsporu energie a tedy i peněz v rozpočtu.

Podle vedoucí oddělení veřejného osvětlení madridské radnice Gemmy Gallegové je cílem výměny výbojek za diodové žárovky větší efektivita světel. Má to v Madridu snížit roční spotřebu elektřiny o více než třetinu. Přibližně o tolik kolik za stejnou dobu spotřebuje přes 200 tisíc domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Madrid osvětlí ulice nejmodernější technikou, začal vyměňovat výbojky v lucernách za diodové žárovky. V Madridu natáčel Pavel Novák

„Diody mají oproti ostatním současným technologiím výhodu, že mají svítivost srovnatelnou s dnes používanými sodíkovými výbojkami. Mají ale delší životnost. Před 50 tisíc hodin. To značně snižuje náklady na jejich údržbu,“ říká Gemma Gallegová.

Madridská radnice investuje do výměny výbojek za diodové žárovky 144 milionů eur, tedy asi 4 miliardy korun. V příštích 8 letech ale přes 3 miliardy korun ušetří.

Hlavní město Španělska se snaží jít příkladem v osvětlování ulic už dlouho. V roce 1968 vyměnilo vláknové žárovky v lucernách právě za sodíkové výbojky, které dnes diodová svítidla nahrazují. Před 10 lety také jako první zavedl Madrid diody do světel semaforů.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme