Temelín získal certifikát ekologické bezpečnosti

7. prosinec 2004

Jaderná elektrárna Temelín získala v závěru listopadu certifikát systému řízení ochrany životního prostředí podle mezinárodní normy ISO 14001. Získání tohoto certifikátu předcházela vstupní analýza v prosinci 2002 a dva roky práce na zavádění systému pod odborným vedením firmy TTS Praha. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

"Získání certifikátu potvrzuje, že elektrárna zavedla systém řízení ochrany životního prostředí a tento systém je plně funkční. Zároveň (certifikát) zavazuje vrcholové vedení společnosti i všechny zaměstnance k neustálému zlepšování ochrany životního prostředí a ke snižování rizik v této oblasti," vysvětlil Nebesář. "Z evropského pohledu jsme na Temelíně zjistili velmi vysokou úroveň kultury bezpečnosti, otevřený přístup a velkou snahu po zlepšování s využíváním nejpokrokovějších přístupů v ochraně životního prostředí," citoval mluvčí ze závěrečného hodnocení vedoucího auditora firmy Det Norske Veritas Juraje Kramara.

Současně s udělením certifikátu Temelínu auditorská společnost obnovila certifikát pro jadernou elektrárnu Dukovany. Ta získala první certifikát již v roce 2001 a v letech 2002 a 2003 zde proběhly periodické audity, které ověřovaly funkčnost zavedeného systému. V letošním roce tak Dukovany certifikát obhájily. "Jeho platnost je tři roky a v následujících dvou letech obě elektrárny projdou periodickými kontrolami a v roce 2007 budou certifikát znovu obhajovat," připomněl Nebesář.

Det Norske Veritas, založená v roce 1864, je jednou z vedoucích certifikačních společností ve světě. Pracuje v ní kolem 5000 zaměstnanců prostřednictvím 300 kanceláří ve 100 zemích světa. Například v roce 2002 firma vydala 45.000 certifikátů. V České republice působí od roku 1991. Mezi její klienty patří například Ford, Opel, General Motors, British Petroleum a Ferrari. V ČR jsou to kromě společnosti ČEZ například Plzeňský Prazdroj, Léčiva Praha, Deloitte and Touche, Biocel Paskov, Škoda Plzeň a další.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio