Polský publicista na Twitteru urazil papeže. Teď ho vyšetřuje varšavská prokuratura

Konzervativní polský publicista Rafał Ziemkiewicz na sociální síti Twitter nevybíravě komentoval výroky papeže Františka. Vysloužil si tím udání a teď ho vyšetřuje varšavská prokuratura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální síť Twitter (ilustrační foto)

Sociální síť Twitter (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Rafal Ziemkiewicz na Twitteru reagoval na papežův výrok před novináři, že „být dobrým katolíkem nutně neznamená množit se jak králíci“. Papež František to řekl v lednu při návratu z cesty na Filipíny.

Polský publicista v ten den na sociální síť napsal: „Papež idiot. Strašné“.

Později se sice za tweet později omluvil, prokuratura ve Varšavě mezitím ale dostala na Ziemkiewicze udání a v tomto týdnu oficiálně oznámila, že se věcí zabývá a že prošetřuje, jestli publicista neporušil zákon, který v Polsku brání znevažování hlavy cizího státu.

Polsko je silně katolickou zemí, to by ale podle zpravodaje Českého rozhlasu v Polsku Víta Pohanky nemělo nijak ovlivnit vyšetřování varšavské prokuratury.

Už proto, že celý případ je hodně sledovaný. Vzbudil velkou odezvu také kvůli tomu, že se přímo dotýká svobody slova a hranice, co člověk ještě může nebo naopak nemůže beztrestně napsat na sociální sítě.

Katolická církev v Polsku se k věci oficiálně nevyjádřila a nebyla ani tím, kdo na tweet varšavskou prokuraturu upozornil.

Vít Pohanka, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme