Ucpané cévy mohou mít i děti, jako jediní u nás je léčí ve Fakultní nemocnici Motol

8. únor 2015
Zprávy

S ucpanými cévami mají problémy nejen dospělí, ale také děti. Jediným zařízením v Česku, kde jim pomohou, je Fakultní nemocnice Motol. Nejmenší pacient tam podstoupil operaci mozkových cév jen pár hodin po narození.

Motol patří k největším centrům, kde se toto onemocnění léčí. Péče o děti je složitější, protože mají malé žíly i tepny, které na zákrok reagují jinak než u dospělých. Podle přednosty kliniky zobrazovacích metod Miloslava Ročka ročně provádí klinika kolem 3000 operací cév.

„Léčíme tepny a žíly od palce až po mozkovou cirkulaci. U těch dětí i několik hodin po porodu. Dále jsou to třeba výdutě na hrudní aortě."

Vedle dětí operovaných ihned po narození je většina dětských pacientů do deseti až dvanácti let věku. Další skupinou jsou dívky okolo patnácti let s vrozenými dispozicemi k ucpávání cév, které užívaly antikocepci.

„Výkonů na dětech děláme 140 za rok, což není málo, ten zbytek jsou potom dospělí nad 18 let a to zastoupení muži ženy je asi půl na půl."

Motol patří k největším nemocnicím, kde se ucpané cévy zprůchodňují, podle Miloslava Ročka to ale není jediné pracoviště: „V České republice je 10 akreditovaných pracovišť."

Loutky v nemocnici při představení ve Fakultní nemocnici Motol

Jednou dospělou vyléčenou pacientkou v Motole je i Štěpánka.

„Jsem zdravotní sestra, tak mě napadlo hned, že to bude trombóza. Jela jsem do Motola, tam mi řekli, že mám trombózu s embolií a před osmi lety jsem se dostala k panu docentovi Ročkovi, který řekl, že se mi to pokusí zprůchodnit balónky, těmi stenty. Dal mi 3 stenty do břicha a noha mi splaskla, cítím se dobře a průchozí to je úplně perfektně."

Žilní trombóza, při které se vytvářejí krevní sraženiny, může být i životu nebezpečná. Nejvíce jsou ohroženi lidé nad 60 let.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu