Arabské země i OSN odsuzují převzetí moci v Jemenu šíitskými povstalci

Svět odsuzuje převzetí moci v Jemenu šíitskými milicemi. Arabské země Zálivu označily poslední události za převrat proti legitimní vládě. OSN zase hrozí povstalcům sankcemi, pokud se okamžitě nevrátí k politickým jednáním. Proti rozpuštění parlamentu a vytvoření povstalecké prezidentské rady demonstrují obyvatelé mnoha jemenských měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stoupenci šíitských povstalců na stadionu v jemenském Saná

Stoupenci šíitských povstalců na stadionu v jemenském Saná | Zdroj: Reuters

„Vyšli jsme do ulic, abychom odmítli protiústavní prohlášení húsistických milic v Saná. Náš protest je jen začátkem nové revoluce za osvobození Jemenu od tohoto gangu,“ říká účastník protestů v jihojemenském městě Taizz.

Mnozí Jemenci vnímají rozpuštění parlamentu jako poslední krok húsistického převratu. Analytici varují, že převrat povede k novému rozpadu Jemenu.

Húsiové vznikli jakožto organizace šíitské jemenské mládeže v roce 1992. Jméno získali po zakladateli z rodu al-Húsí. Všichni další vůdci tohoto hnutí pocházeli ze stejného rodu, včetně současného předáka Abd al-Malika al-Húsího. Cílem húsistů byla autonomie pro šíitské oblasti Jemenu.

Húsie údajně podporuje Írán. Hnutí bylo součástí protestů proti prezidentu Sálihovi v roce 2011. S dalším vývojem však húsisté nesouhlasili a pomocí svých milicí se dožadovali většího podílu na vládě. V září 2014 získali kontrolu nad hlavním městem Saná, v lednu 2015 přiměli k odstoupení prezidenta Mansúra Hádího a v únoru pak rozpustili parlament.

Před prezidentským palácem v Jemenu vybuchla bomba, zranila tři lidi

Číst článek

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme