Slovenské referendum o ochraně tradiční rodiny je neplatné, kvůli nízké účasti

Slovenské referendum o právech homosexuálů na rodinu a výchovu dětí je neplatné. Hlasování se totiž v sobotu zúčastnilo méně než padesát procent voličů. Slovensko dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účast v referendu o ochraně tradiční rodiny byla na Slovensku velmi nízká

Účast v referendu o ochraně tradiční rodiny byla na Slovensku velmi nízká | Zdroj: ČTK

Po sečtení všech okrsků se ukázalo, že hlasovalo 21,41 procent z téměř 4,5 milionu oprávněných voličů.

Účastníci referenda se valnou většinou vyslovili i pro to, aby se manželstvím nemohlo označovat žádné jiné soužití osob kromě svazku muže a ženy.

Souhlasili také s tím, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie.

Otázky referenda
1. Souhlasíte s tím, aby se manželstvím nemohlo nazývat žádné jiné soužití osob kromě svazku mezi jedním mužem a jednou ženou?
2. Souhlasíte s tím, aby párům stejného pohlaví nebylo umožněno osvojení (adopce) dětí a jejich následná výchova?
3. Souhlasíte s tím, aby školy nemohly vyžadovat účast dětí na vyučování v oblasti sexuálního chování či eutanazie, pokud ony samy nebo jejich rodiče nesouhlasí s obsahem vyučování?

Na pětimilionovém Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, referendu předcházela kontroverzní kampaň, která rozdělila společnost. Slovenské televize například odmítly vysílat klip, ve kterém si dva muži přijdou pro dítě určené k adopci.

Tak vyhrocenou atmosféru Slováci už dlouho nezažili. Konzervativní část stála proti té liberální. Pro některé šlo v referendu o ohrožení tradiční rodiny. Pro jiné o diskriminaci sexuálních menšin.

Kritici referendových otázek také vybídli Slováky, aby se plebiscitu nezúčastnili, a přispěli tak k jeho neplatnosti.

Tradiční rodina se v Evropě rozpadá. Kvůli registrovanému partnerství?

Číst článek

Slovenský premiér Robert Fico se těsně před hlasováním homosexuálů zastal. Řekl, že stát by měl najít způsoby, jak jim v praktickém životě pomáhat, a ne škodit.

„Mám na mysli například přístup k informacím zdravotnického charakteru, dědictví a mnohé další věci, kterými jinak orientovaní lidé žijí. Nemůžeme se před touto realitou uzavírat. Naší povinností je ulehčit jim některé praktické věci v životě,“ podotkl Fico.

Až na jednu výjimku, kterou bylo referendum o vstupu země do Evropské unie, všech osm lidových hlasování v historii samostatného Slovenska kvůli nízké účasti ztroskotalo.

Iniciátoři neplatného plebiscitu, Aliance pro rodinu, je i přes nízkou volební účast s výsledkem spokojená a neúspěch si nepřipouští. Naopak zástupci sexuálních menšin teď chtějí na Slovensku otevřít debatu o zavedení registrovaného partnerství.

ČTK, Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme