Inspekce označila med společnosti Včelpo za falšovaný, firma nařčení odmítá

Ne každý med, který má na sobě napsáno český, musí pocházet od domácích včelařů. Před jedním takovým nyní varuje potravinářská inspekce. Pylová analýza podle inspektorů prokázala, že jeden z medů firmy Včelpo nemůže pocházet z Česka. Vedení firmy se ale brání. Med od včelařů si prý nemohou zkontrolovat, protože pylovou analýzu provádějí pouze laboratoře v Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo

Dědečkův med Med květový lesní společnosti Včelpo | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Země původu Česká republika, tato informace hraje pro některé zákazníky při výběru zboží klíčovou roli. Jenže ne vždy musí být pravdivá, platí to například u medů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pylová analýza podle inspekce prokázala, že jeden med firmy Včelpo nepochází z Česka. Vedení firmy se ale brání. Natáčel Jaroslav Gavenda

U nich prodejci rádi zdůrazňují, že pocházejí od domácích včelařů. Potravinářská inspekce teď ale odhalila další případ, kdy to podle ní neplatí. Kontrolou neprošel výrobek s názvem Dědečkův med od firmy Včelpo.

„Porovnáním s určitými definovanými standardy můžeme s jistotou říci, že ten med nepochází z České republiky, protože se v něm objevují rostliny, které se v této geografické lokalitě nenachází. V této fázi můžeme s jistotou konstatovat, že se tam nacházely i složky medu, které nemohly být původem z České republiky,“ shrnuje závěry pylového testu mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Včel ubývá. Ceny porostou, objevuje se falešný med

Číst článek

Vedení firmy Včelpo odmítá, že by klamalo zákazníky. Spoléhá se prý na informace od samotných včelařů.

„Když vykupujeme med od českých včelařů a od firem tak, jak si to máme zkontrolovat, když u nás žádná laboratoř pylové analýzy nedělá. Jediná taková laboratoř je v Německu. Máme dobrozdání od těch, od kterých to vykupujeme, že se jedná o český med,“ říká jednatel společnosti Vlastimil Dlab. Připouští ale, že medy mohly obsahovat pyly rostlin, které nejsou z Česka.

„Dnes už to nemůžeme brát tak, jak to bylo dříve. Dnes se tady pěstují i rostliny, které tady dříve nebyly a které se mohou v medu objevit. V každém případě si stojíme za tím, že se jedná o český med, protože ho nakupujeme od českých včelařů nebo českých firem,“ podotýká Dlab.

Řetězce stáhly med z prodeje

Potravinářská inspekce kontroluje zboží až v prodejnách. Výsledky pylového testu proto předala obchodům, kde vzorky medu odebrala. V tomto případě to byly pobočky řetězců Globus a Kaufland.

Obě společnosti po kontrole inspekce vybrané šarže medu ihned stáhly z prodeje. Samotného výrobce ještě před tím, než dodá med do prodejen, kontroluje i veterinární správa. U té ale firma Včelpo vždy prošla.

Lžička medu | Foto: Fotobanka stock.xchng

„V rámci veterinárního dozoru medu před tím, než se dostane do maloobchodní sítě, bylo u tohoto výrobce v roce 2014 odebráno celkem 14 vzorků medu, ve kterých bylo provedeno 47 vyšetření. Všechna byla z našeho pohledu vyhovující,“ říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Dodává ale, že zemi původu nekontrolují.

„Zemi původu lze zkontrolovat pouze na základě pylové analýzy, kterou však v současné době laboratoře státních veterinárních ústavů neprovádí. Státní veterinární správa neobdržela žádné hlášení zásilky medu ze zahraničí, která by směřovala do společnosti Včelpo,“ konstatuje Pejchal.

Vedení firmy Včelpo plánuje do budoucna svůj med více testovat.

Jaroslav Gavenda, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme