Katolická církev na celém světě si připomíná boj proti obchodu s lidmi, akce jsou i v Česku

Zapal světlo proti obchodu s lidmi. Takové je téma celosvětové připomínky boje proti tomuto vykořisťování, kterou na neděli 8. února vůbec poprvé vyhlásila katolická církev. Chce tím upozornit na problematiku novodobého otroctví, zejména pracovního a sexuálního vykořisťování. Problém se ročně týká až 2 milionů oběti, z toho až půl milionu v rámci Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modlitba. Ilustrační foto

Modlitba. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Církev odkazuje k památce svaté Josefíny Bakhity, súdánské otrokyně, která se později stala řeholnicí. Do akce se podle Ondřeje Mléčky z České biskupská konference může zapojit kdokoliv.

„Tentokrát běží akce především na sociálních sítích, na facebooku je událost Zapal světlo proti obchodu s lidmi. Tam zájemci najdou různé příběhy, konkrétní podněty, co je třeba dělat, odkazy na texty k reflexi a podobně. Křesťané se pak budou na bohoslužbách modlit za oběti obchodů s lidmi, ale také za změnu srdce těch, kdo druhé vykořisťují nebo s nimi manipulují,“ popisuje.

Česká policie v roce 2013 evidovala 57 případů obchodování s lidmi. Zpravidla se jedná o pracovní nebo sexuální vykořisťování. Nejpočetnější skupinou obětí jsou ženy. Mléčka upozorňuje, že existují možnosti, kde mohou lidé najít pomoc.

„V rámci české církve existuje charitní projekt Magdala. Kontakt na něj lze najít pod Arcidiecézní charitou Praha. Běží zde nonstop linka pro ty, kteří se cítí být obětí obchodu s lidmi nebo nějak zneužívaní,“ popisuje.

Obětí stále přibývá

„Mimo církev pak existuje projekt La Strada. Ten se věnuje lidem, kteří jsou obětí obchodování s lidmi nebo vykořisťovaní,“ dodává Mléčka.

Podle odhadů organizace La Strada obětí stále přibývá. Klasifikovat trestný čin jako obchod s lidmi ale není vždy snadné.

„Obchod s lidmi jako trestný čin má tolik znaků, které musí být naplněny a prokázány, že velmi často dojde k odsouzení za v uvozovkách nižší trestné činy,“ říká ředitelka La Strada Markéta Hronková.

Obchod s lidmi je jednou z nejvýnosnějších forem mezinárodního organizovaného zločinu, s obdobnými zisky jako z nelegálního obchodu s drogami nebo zbraněmi.

Laura Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme