Sucho v Brazílii možná posune konec letního času, bude o tom jednat vláda

Brazílie zvažuje, že kvůli hrozbě výpadků elektřiny prodlouží období letního času. Podle ministra energetiky a těžby by se hodiny nepřetáčely na konci února, ale o měsíc později. Díky tomu se rozloží spotřeba. Energetici spočítali, že ve špičkách by mohla klesnout skoro o pět procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na Rio de Janeiro

Výhled na Rio de Janeiro | Foto: Ondřej Juřík

Ve středovýchodní oblasti Brazílie zažívají lidé nejhorší sucho za 80 let. A jeho důsledky nejsou příliš veselé - kromě toho, že v Sao Paulu mají nedostatek pitné vody, se to také dotýká výroby elektřiny.

Brazílie běžně vyrábí tři čtvrtiny elektřiny z vodních zdrojů. Kvůli rekordnímu suchu na středovýchodě země jsou ale některé vodní elektrárny bez vody. Síť tak musí spoléhat víc na tepelné zdroje a je na ni větší zátěž.

Spotřeba je navíc větší kvůli klimatizacím a chlazení. Ve špičkách proto hrozí výpadky, jako se to stalo před třemi týdny.

Distribuční firmy tehdy musely odpojit část zákazníků v 11 federálních státech, včetně těch nejlidnatějších. Brazílie pak musela poprvé po čtyřech letech dovážet elektřinu od sousedů.

Chile už do letního času promluvilo

Kvůli úspoře elektřiny si letos na konci letního období hodiny o hodinu zpátky vracet nebudou Chilané. Jednou provždy.

Prakticky to znamená, že v celém Chile bude i v zimě déle světlo. A třeba na jihu v Patagonii se bude v zimě rozednívat až v 10 hodin. Místní tam teď volají potom, aby se zároveň posunul začátek školního vyučování.

Letní čas se před desítkami let zavedl proto, aby se v létě večer nemuselo tolik svítit a ušetřilo se tak. Jenže časy se se mění a svícení je v celkovém účtu za elektřinu čím dál méně významná položka. Víc elektřiny si teď berou jiné spotřebiče a úspora přestala být tak velká.

David Koubek, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme