Banka HSBC údajně pomáhala klientům s daňovými úniky, účet u ní měli i Češi

Britské BBC, deníku Guardian a dalším médiím se podařilo zdokumentovat, jak švýcarská větev banky HSBC pomáhala svým klientům k miliardovým daňovým únikům. Mezi majiteli zkoumaných účtů jsou i čeští občané.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

HSBC

HSBC | Foto: HSBC Bank

Popové hvězdy, obchodníci se zbraněmi, pomazané hlavy, mezinárodní zločinci, ale i studenti a ženy v domácnosti, ti všichni se údajně zapojili do daňových schémat, která jim švýcarská větev HSBC – malá soukromá banka – šila na míru a sama je k účasti na podvodech vyzývala.

Vznikala černá konta, o kterých nevěděly daňové úřady v mateřských zemích klientů. A banka například umožňovala výběry vysokých částek v exotických měnách, které se ani ve Švýcarsku příliš nepoužívají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace, které se objevily o švýcarské větve britské banky HSBC, přiblížil zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Velká Británie jména daňových hříšníků nezveřejnila, ale z údajů Mezinárodního sdružení investigativních novinářů vyplývá, že mezi klienty švýcarské HSBC patřil třeba herec Christian Slater, fotbalista Diego Forlán, modelka Elle McPhersonová nebo pilot formule 1 Fernando Alonso.

Největší britská banka přiznala, že se zmiňovaná praxe v inkriminovaných letech nejspíš skutečně děla. Malou soukromou banku koupila v roce 1999 a prý ji nikdy plně neintegrovala

Citlivá data unikla z banky už v roce 2007. IT expert Hervé Falciani vynesl data o 106 tisících klientů z 203 zemí světa, kteří měli vklady ve výši asi 2,5 bilionu korun. Falciani pak utekl do Francie, kde dodnes žije pod policejní ochranou a s falešnou identitou.

V roce 2010 připravila tehdejší francouzská ministryně financí Christine Lagardeová seznamy daňových hříšníků pro řadu zemí světa. To vedlo ke stovkám skandálů a zatčení.

Minimálně čtyři země vedou proti HSBC trestní vyšetřování. Banka už zaplatila pokutu dvě miliardy dolarů a zřejmě přijdou i pokuty další. Daňoví hříšníci různě po světě pak dopláceli daně, platili pokuty a někde šli i do vězení – jednalo se o tisíce lidí.

HSBC si prý také sama velmi důrazně zametla před vlastním prahem, soukromá klientela ve švýcarské odbočce se prý scvrkla o 70 procent.

Ohlas i v parlamentu

Ve Velké Británii je ohlas na zjištěné informace mimořádný. I proto, že generální ředitel HSBC z inkriminované doby Stephen Green se stal po roce 2010 členem kabinetu Davida Camerona a byl jmenovaný doživotním členem Sněmovny lordů. Green se o svém působení u HSBC a obviněních se odmítá bavit.

Na program schůze Dolní sněmovny se také okamžitě zařadily mimořádné interpelace a na další dny je předvolána řada zajímavých hostů. Kritika míří na všechny strany včetně premiéra Camerona či na britský daňový úřad.

Příběh má i českou stopu. Podle klientských dat v bance na účtech spojených s Českou republikou leželo jednu dobu asi 2,5 miliardy korun.

Z údajů Mezinárodního sdružení investigativních novinářů vyplývá, že v letech 2006 až 2007 mělo mít u švýcarské filiálky HSBC účet 91 českých občanů. Nejvyšší částka na jednom z účtů spojovaných s Českou republikou činila asi 330 milionů korun.

Je však třeba poznamenat, že není jasné, zda čeští klienti využili služeb HSBC k tomu, aby se vyhnuli placení daní.

Jiří Hošek, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme