Školy samby se připravují na karneval, v Riu se trénuje i na slavné Copacabaně

Karneval je vrcholem roku pro všechny školy samby v Rio de Janeiru. A proto nechtějí nechat nic náhodě. Měsíce před soutěžním defilé se staví alegorické vozy, šijí kostýmy a také se trénuje. Dokonce přímo na ulici, která poslouží jako náhražka oné 750 metrů dlouhé soutěžní dráhy na sambodromu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink na karneval samby. I v úvodu školy Alegria da Zona Sul jde její vlajka, které se vzdává hold

Trénink na karneval samby. I v úvodu školy Alegria da Zona Sul jde její vlajka, které se vzdává hold | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Je deset hodin večer, dlouhá ulice poblíž rozkopané přístavní čtvrti a autobusového nádraží se uzavírá. Lidé, kteří budou defilovat na sambodromu, se celý večer sjížděli sem, poblíž tréninkové haly školy Unidos da Tijuca. Začíná se tančit, bubnovat a zpívat.

Přiznivci školy v modrožlutých barvách jsou i mezi diváky a zpívají jako Thiago. Ten také půjde v defilé. A prý už všechno umí. Víceméně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trénink škol samby na slavný karneval v Rio de Janeiru sledoval zpravodaj David Koubek

Na sambodromu se defilé musí posunovat určitou rychlostí - a tak řeka lidí chvíli jde a chvíli stojí, pod dohledem skupiny zvané Harmonie. A vystupující si zvykají i na diváky.

Starší žena, která zpívá a tančí na obrubníku, je prý tanečnice samby. V průvodu ale není, protože je z jiné školy.

Trénink na karneval samby. Trénuje se v tričkách a šatech, bez kostýmů a alegorických vozů | Foto: David Koubek

Salete se narodila jako příznivce školy Salgueiro, ale tuhle "konkurenční" má také ráda, protože vznikla v Riu nedaleko od té její. Letošní píseň umí, dostala ji na CD. Všichni, kdo mají rádi karneval, by podle ní měli umět písně všech škol samby. Aby mohli říct, která je nejlepší. Ona je umí.

V centru Ria bude veselo ještě dlouho do noci. Ale podobný trénink lze zažít i na místě, kde by to člověk nečekal - na promenádě pláže Copacabana.

Trénink na karneval samby. Vlajka školy, její nositelka a mistrtanečník nemohou chybět - průvod školy otevírají | Foto: David Koubek

Jeden směr pobřežní třídy je uzavřený a toho využívá škola z nižší soutěže Alegria da Zona Sul. Tanečníci, hudebníci a bubeníci pochodují v jednom šiku. A okolo diváci. Chybí jen kostýmy a alegorické vozy.

„Jsme v Riu pracovně. Náš velitel nám dal volno, tak jsme se přišli podívat,“ říká námořník Wanderley. Jeho kamarád Rodrigo říká, že by tu byl rád na karneval, ale nemůže, zítra odplouvají.

Trénink na karneval samby. U samby se dobře baví i tři námořníci, které velitel pustil z lodi, aby si trochu užili karnevalové atmosféry v Riu | Foto: David Koubek

Teď jsou v dobré náladě, jako spousta lidí tady kolem. Drží papír s textem a zpívají. Hned vedle zpívají Fernanda a Jeane, které také nejsou z Ria. I ony ale o tomhle tréninku věděly, a proto přišly.

Další čtyři cizinci to ale nevěděli, potkat sambu na pláži je pro ně nečekané. Líbí se jim to a chtěli by zažít víc podobných překvapení.

Agnieszka prozrazuje, že za dva dny se skupinou kamarádů z Polska odjíždějí, na karneval tu nebudou, ale jsou rádi alespoň za tu ochutnávku.

Trénink na karneval samby. Jeanne a Fernanda ze severovýchodu Brazílie dostaly do ruky text sambové písně oslavující Rio de Janeiro | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme