Česká ekonomika se vyhnula deflaci, ceny meziročně vzrostly o 0,1 procenta

Spotřebitelské ceny v lednu stouply meziročně stejně jako v prosinci o 0,1 procenta, meziměsíčně pak vzrostly rovněž o 0,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Většina analytiků přitom očekávala, že se ekonomika dostane do deflace, což znamená pokles cen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Největší vliv na zvyšování meziroční cenové hladiny měly v lednu ceny bydlení, dále pak ceny alkoholu a tabáku.

Ceny bydlení rostly za poslední roky v Česku nejvíc i v porovnání se zeměmi Evropské osmadvacítky. Může za to hlavně deregulace nájemného, která začala v roce 2007 a skončila před dvěma lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku za posledních 15 let nejvíc zlevnilo oblečení a naopak zdražilo bydlení. O nejnovějších datech natáčela Zuzana Petráňová

„Znamená to, že růst cen bydlení se netýkal všech stejně. Kdo nebydlel v deregulovaném, tak se ho to tolik netýkalo. Na druhou stranu se teprve dostal na úroveň, kterou platili ostatní, pokud nebydleli ve svém. Něco jiného je družstevní bydlení, kde jsou ceny poměrně nízké a nerostou,“ potvrdil ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu Jiří Mrázek.

Bydlení společně s cenami energií za 15 let zdražilo o 100 procent, v zemích Evropské unie to přitom bylo jen o 63 procent.

Naopak na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v dopravě, potravin a nealkoholických nápojů a zdraví.

Především ceny pohonných hmot meziročně klesly v lednu o 13,9 procenta, zatímco v prosinci to byl pokles jen o šest procent. Ceny pohonných hmot klesly i meziměsíčně, a to o 8,1 procenta.

„Průměrná cena benzinu Natural 95 ve výši 31,07 koruny za litr byla v lednu 2015 nejnižší od února 2010, průměrná cena motorové nafty činila 31,89 koruny za litr a byla nejnižší od listopadu 2010," uvedl Český statistický úřad.

Vliv na meziměsíční pokles cen mělo i zrušení regulačních poplatků při výdeji léků na recept a poplatků při návštěvě lékaře a stomatologa. Dražší naopak meziměsíčně bylo bydlení, alkohol a tabák.

ČNB s kurzem koruny nehne

Průměrná inflace v Česku byla v posledních 15 letech přes dvě procenta.

„Vysoká inflace je pro ekonomiku problém. Inflace okolo dvou procent je ekonomy považována za optimální, protože může docházet k tomu, že kvalita zboží se zvyšuje a s tím se zvyšují i ceny. Na druhou stranu to, že jsme blízko u nuly, znamená, že lidé, kteří spoří, kvůli inflaci nepřichází o své peníze,“ říká hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Podle něj k dobrému vývoji cenové hladiny pomohla především Česká národní banka rozumnou měnovou politikou.

Ve své nejnovější předpovědi Česká národní banka se současným scénářem počítala, podle ní by dokonce mohla být ekonomika na krátkou dobu v deflaci, hlavně v prvních měsících roku. Tento vývoj proto bude tolerovat, s kurzem koruny zatím dál hýbat nebude.

Inflace v Česku (leden 2014 - leden 2015) | Foto: ČTK

ČTK, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme