Policie odhalila skupinu, která obchodovala s anaboliky a jejich padělky

Národní protidrogová centrála dopadla organizovanou skupinu, která obchodovala s nelegálními anaboliky a jejich napodobeninami z Asie. Přípravky vozili překupníci ze Slovenska a přes internet je prodávali zájemcům po celé republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podvodníci prodávali na internetu nelegálně dovážená anabolika a jejich napodobeniny

Podvodníci prodávali na internetu nelegálně dovážená anabolika a jejich napodobeniny | Foto: Policie ČR

Čtveřice pachatelů nabízela látky, které se smějí užívat jen na lékařský předpis, ale i jejich napodobeniny s obsahem nebezpečných příměsí. Ty mohou nebezpečně zesilovat účinky, a ohrožovat tak zdraví.

„Anebo jsou tam znečištěniny, jako jsou barviva, plniva a podobně, což jsou látky, které mohou být vyloženě jedovaté,“ dodává ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta.

Hlavními odběrateli byli lidé ze sportovního prostředí, a to i registrovaní sportovci – především kulturisté. Řada z nich podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha nevěděla, že kupuje přípravky ohrožující zdraví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podvodníci prodávali na internetu nelegálně dovážená anabolika a jejich napodobeniny

„Naopak byli ubezpečováni o nějakých konkrétních účincích těchto látek. Také je potřeba zmínit, že existují mýty v rámci internetu na různá témata, že lidé se navzájem obohacují o nějaké více či méně pravdivé či naprosto lživé informace,“ upozorňuje.

Skupina nabízela zboží přes odkazy v diskuzních fórech o posilování. Detektivové z Národní protidrogové centrály tak museli vyšetřovat v prostředí, které funguje jinak než klasická drogová scéna.

„Pro nás bylo nejsložitější zorientovat se v konspiračních okolnostech jak poptávky, tak nabídky, tak slangu, tak způsobů, jak nakládat s jednotlivými fóry, odkazy na různá fóra a nepravými identitami aktérů. To když si dáte dohromady, tak za tím se skrývá ta mnohaměsíční detektivní práce,“ vysvětluje Frydrych.

20 tisíc tablet a 500 ampulí

Skupina působila napříč celou Českou republikou. Hlavní pachatel, který dovážel anabolické steroidy ze Slovenska, pochází z okresu Havlíčkův Brod.

„Další osoba, která s ním úzce spolupracovala a která v podstatě nabízela ty látky na internetu, je z okresu Chrudim. Další pachatel, který rovněž nabízel a prodával anabolické steroidy, je z Prahy. A poslední osoba, která je stíhána pouze pro trestný čin legalizace výnosu z trestné činnosti, je z okresu Havlíčkův Brod,“ upřesňuje havlíčkobrodský státní zástupce Lukáš Vodička.

Ze čtyř zadržených skončil jeden ve vazbě, mimochodem je obžalován ještě v kauze navrtání ropovodu u obce Knyk na Havlíčkobrodsku, ostatní jsou stíháni na svobodě. Případ ale ještě není uzavřen, proto policie nevylučuje, že v budoucnu obviní další osoby.

Policisté pracovali na operaci nazvané Dobírka skoro rok. Zajistili 20 tisíc tablet, 500 ampulí a další balení nepovolených látek.

Na vyšetřování spolupracovala Národní protidrogová centrála s Antidopingovým výborem ČR a Státním ústavem pro kontrolu léčiv, který dělal rozbory zadržených látek a zjišťoval, kdy se jedná o padělky přípravků.

České zákony považují od roku 2010 výrobu a jiné nakládání s anabolickými steroidy za trestný čin. Na Slovensku ale legislativa umožňuje osobám starším 18 let distribuci těchto látek bez trestněprávního postihu, čehož překupníci často zneužívají.

Škodlivost a vedlejší účinky anabolických steroidů | Foto: Policie ČR

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme