Domácího násilí v Praze přibývá. Pomohou obětem změny občanského zákoníku?

9. únor 2015
Zprávy

Největší počet případů domácího násilí, které skončily vykázáním násilných osob, bylo vloni odhaleno v Praze. Týraným lidem měly pomoci také změny občanského zákoníku. Je tomu skutečně tak?

Domácí násilí zažila u nás během svého života každá třetí až čtvrtá žena. Jen v Praze bylo vloni odhaleno přes 220 případů vykázání násilných osob, což je nejvíce v republice. Je to také rekordní počet od roku 2007, kdy policie může násilníka ze společného obydlí vykázat. Potvrzuje to vedoucí Intervenčního centra Barbora Holušová. Tato organizace je jedním z míst, kam se týrané ženy v hlavním městě mohou obrátit.

„Policie už s touto problematikou umí už docela dobře pracovat, umí využít institut vykázání. Praha je velkoměsto, takže je tady poměrně velký počet osob, které s tím mohou mít problém. Nezaměstnanost a další faktory, jako gamblerství nebo alkoholismus, k tomu ještě mohou přispět,“ říká Barbora Holušová.

Přesně rok platí legislativní změny občanského zákoníku, které se domácího násilí týkají. Podle právničky Ivy Čacké Pavlíkové teď může o tzv. předběžné opatření požádat i někdo z rodinných příslušníků.

Předběžné opatření se zkrátilo na 6 měsíců

„Může to být i navrhovatel, který s oběma bydlí ve společné domácnosti, nově může být tímto navrhovatelem i nezletilé dítě. Nejvýraznější změnou je, že došlo k omezení maximální doby trvání předběžného opatření, a to na dobu pouze 6 měsíců od jeho vydání. Do konce prosince 2013 byla tato lhůta byla 1 rok.“

Týraným a osamělým ženám pomáhá také organizace ROSA. Ta za loňský rok eviduje 3000 telefonních konzultací a 1000 dotazů v internetových poradnách. ROSA otevřela v říjnu loňského roku v ulici Na Slupi v Praze 2 další pracoviště. O nových možnostech, jak se vůči násilníkovi bránit, ale podle vedoucí poradny Zdeny Prokopové ženy většinou nevědí.

„Protože se v médiích hodně hovoří o vykázání, které má v pravomoci Policie ČR. Tato možnost je tady taky. Samozřejmě ženám, které nás navštíví nebo zavolají, tyto informace sdělujeme,“ dodává Zdena Prokopová.

Neziskové organizace si stěžují na nedostatek azylových domů, chybí také bezplatná telefonní linka. Vloni bylo ze společné domácnosti vykázáno v celé republice téměř 1300 násilníků.

autor: Lída Křesťanová
Spustit audio

Více z pořadu