Vodovodní řad v českolipské nemocnici je v havarijním stavu. Nemocnice shání peníze, bez něj nemůže fungovat

9. únor 2015

Vodovodní řad v českolipské nemocnici je v naprosto havarijním stavu. Větší havárie vody by tak ohrozila provoz celé nemocnice. Trubky jsou staré 35 let a pracovníci údržby je proto musí několikrát týdně kontrolovat. Peníze na opravu vedení nemocnice teprve shání, takže zatím údržbáři opravují prasklé trubky pomocí speciálních objímek.

Na jedné z chodeb českolipské nemocnice ze stropu kape voda. Tu zachytává několik plastových nádob. Za podhledy, které jsou odstraněné, jsou rozvody teplé a studené vody a trubky pro cirkulaci teplé.

„Tam, kde teče voda, se dá takzvaný cípant, což je objímka s gumou, která dočasně zamezí tomu kapání vody. Vidíte, že tady na tom kousku jich je dost. Napočítám tu čtyři,“ vysvětluje vedoucí technického odboru českolipské nemocnice Antonín Vojtěchovský a dodává: „Musíte to brát tak, že je to poplatné své době, kdy nemocnice v roce 1980 šla do provozu a od té doby to takto provozujeme.“

Je to 35 let co se na trubky nesáhlo. Jediná záchrana v případě havárie jsou ony objímky s gumou. Jak dodává Vojtěchovský, takové trubky opravovat nejde. „Znamená to celkovou výměnu, kdy se musí staré trubky vyřezat a dát nové.“

Míst, kde takto kape voda, je v areálu nemocnice víc. V místnosti vedle jsou na několika decimetrech trubky další čtyři objímky.

Čtěte také

„Je to na stoupačce, které vede až do čtvrtého patra,“ doplňuje mistr údržby Václav Bartůněk. Nejen v budově polikliniky, ale i v ostatních budovách to vypadá stejně. Týká se to lůžkové části a části vyšetřoven a operačních sálů, dětské nemocnice a i další objekty jsou v podobném stavu.

Větší havárie vody by znamenala ohrožení provozu celé nemocnice. Mohlo by se stát, že by se ani na lůžková oddělení nemohli přijímat pacienti. Stav rozvodů vody se hlídá.

„Obden se obchází místa, kde to máme špatné. Kontrolujeme, kolik vody nateče, jestli se neobjevila další díra, protož v tu ránu nám to teče po podlaze,“ potvrzuje to i Václav Bartůněk.

Problematické je uzavřít vodu v jednotlivých místnostech.

„Je tu přívod na rozvod, který vede do páteřního a ten je na chodbě. Hlavní uzávěr pro tuto budovu je až ve výměníku," říká Václav Bartůněk a Antonín Vojtěchovský doplňuje: „Části se dají zavřít, ale není to řešení a navíc některé dílčí větve nejdou uzavírat. Protože ty ventily jsou v takové stavu, kdy těsnící hmota je zpuchřelá.“

Nemocnice teď společně s Libereckým krajem řeší, kde na výměnu starých rozvodů vody vzít peníze.

Spustit audio