Nové autobusové nádraží v Berouně se přestěhuje vedle vlakového

9. únor 2015

V Berouně začali stavbaři budovat nové autobusové nádraží hned vedle toho vlakového. Stavba vyjde na 46 milionů korun.

Obyvatelé i návštěvníci Berouna najdou v dohledné době autobusové nádraží hned vedle toho vlakového. Důvodem rozhodnutí radních přesunout stávající terminál z městské části Závodí, byla snaha dosáhnout toho, aby měli cestující obě nádraží pěkně u sebe. Zároveň se tím vytvoří kompaktní dopravní uzel. Stavbaři v těchto dnech začali budovat inženýrské sítě.

Někteří obyvatelé Berouna novou polohu nádraží vítají. Další jsou ale rozladění z toho, že z centra města to budou mít na nový terminál dál. Vzdušnou čarou to je necelých 1,5 kilometru.

Lidé nastupující do autobusu na autobusovém nádraží v Berouně

Na nový terminál bude zajíždět hned několik městských i meziměstských linek. A řidiči autobusů mají ohledně nového autobusového nádraží jasno. Při dopravních špičkách se nebudou muset proplétat ucpaným městem. „Odlehčí se tím Berounu a pro nás to bude taky jednodušší. Jestli bude Beroun doopravdy volnější, nevím, protože například na Prahu se najíždí z více směrů,“ vysvětluje jeden z řidičů.

Jak bude nové autobusové nádraží vypadat, ví městská architektka Dana Vilhelmová. „Samotné autobusové nádraží bude mít tři odjezdová místa, každé o třech odjezdových stáních. Bude tam nezbytné malé parkoviště pro možnost rychlého přijetí a odjetí, to je přivezení a odvezení cestujících, bude tam parkoviště pro taxislužbu. Součástí projektu je i částečná rekonstrukce budovy nádraží Českých drah, kde bude čekárna pro cestující, zázemí pro řidiče autobusů a úschovna kol,“ popisuje architektka.

Ráno na autobusovém nádraží v Berouně

Nový dopravní terminál bude napojený i na cyklostezky. To ocení nejen ti, kteří budou jezdit na kole na vlak nebo na autobus. Nový dopravní uzel by měl být přínosem i pro ty, kteří jezdí na Berounsko sportovat nebo se rekreovat.

autor: duch
Spustit audio