Vláda kývla na to, že soudcům zpětně doplatí skoro miliardu a čtvrt na platech

Stát zpětně doplatí soudcům a žalobcům 1,2 miliardy korun na platech. Schválila to vláda. Doplatek mají lidé z justice dostat kvůli tomu, že jim podle Nejvyššího soudu ministerstvo práce špatně počítalo platy. Soudci už kvůli tomu podali na 1300 žalob.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně spravedlnosti Helena Válková, předseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal a ministr kultury Daniel Herman

Ministryně spravedlnosti Helena Válková, předseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal a ministr kultury Daniel Herman | Zdroj: ČTK

Ministři dnes těsnou většinou podpořili kompromis, který v pátek vyjednala se soudci ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO. Podle něj mají soudci dostat zpětně peníze za roky 2012 až 2014.

Podle Válkové peníze od státu dostanou jen ti, kteří přistoupí na dohodu o narovnání a nebudou se soudit.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě mezi vládou a justicí o částečném zpětném dorovnání platů mluvil na ČRo místopředseda Soudcovské unie Tomáš Novosad

„Bude tak silný morální a etický apel na soudce a státní zástupce, aby to podepsali. Ten, kdo to nepodepíše, by ztratil tvář jednak mezi svými kolegy, a jednak u veřejnosti,“ uvedla.

Dodala, že předpokládá, že by na dohodu mohla přistoupit většina soudců, kteří kvůli špatně vypočítaným platům už podali žalobu.

Podle ministryně zvoleným řešením stát ušetří kolem čtyř miliard korun. Část peněz na dorovnání platů půjde z rozpočtu ministerstva spravedlnosti a část bude muset podle Válkové najít minstr financí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po dnešním jednání vlády uvedl, že kabinet s dohodou o platech soudců souhlasil se skřípěním zubů. „Je to řešení, které omezí eskalaci žalob a dalších výdajů českého státu,“ zdůraznil.

Nelze zaručit, že sto procent soudců dohodu uzavře

Předsedové Nejvyššího soudu Pavel Šámal i Nejvyššího správního soudu Josef Baxa dnes na tiskové konferenci přivítali, že kabinet schválil páteční dohodu o platech soudců. Stejně jako ministryně Válková předpokládají, že k ní přistoupí většina soudců a státních zástupců.

„Pokud dojde k našemu předpokladu, že většina soudců dohodu přijme, a v to doufáme, byť nemáme žádné právní prostředky, jak soudce k tomu nutit, pouze je můžeme vyzývat a ovlivňovat naší autoritou, doufáme, že dohoda najde naplnění,“ uvedl Šámal.

Také místopředseda Soudcovské unie Tomáš Novosad Českému rozhlasu řekl, že si myslí, že většina soudců na návrh smíru přistoupí a že dojde ke zklidnění situace. Zaručit se, že se někteří z nich neobrátí na soud, ale podle něj nelze.

„Jde o individuální nároky a samozřejmě není možné zaručit, že sto procent všech soudců nabízenou dohodu uzavře a že nebude dál pokračovat ve sporech. To nezaručí nikdo,“ upozornil.

„Nicméně i vláda při rozhodování počítala s číslem kolem 80 až 90 procent soudců, kteří by akceptovali tuto nabídku. Tento odhad může být reálný,“ dodal Novosad.

Lenka Jansová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme