Ministerstvo financí zaplatilo externím právníkům za pět let 672 milionů korun

Nejvyšší odměny inkasovali advokáti v éře ministra Miroslava Kalouska z TOP 09: za měsíc průměrně 14,2 milionu korun. Za jeho nástupce Jana Fischera klesla průměrná měsíční útrata za právní služby o deset milionů na 4,2 milionu měsíčně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec Miroslav Kalousek

Poslanec Miroslav Kalousek | Foto: Marián Vojtek

Ačkoli disponuje vlastními početnými týmy právníků, nešetřilo ministerstvo financí v uplynulých pěti letech na službách externích právních poradců a advokátů. Ukazuje to detailní pohled do seznamu proplacených faktur, kterou Babišův úřad nedávno zveřejnil.

Více než 45 tisíc ministerstvem přijatých faktur jsme vložili do jedné databáze a z ní vybrali necelé dva tisíce účetních dokladů, jež v políčku účel fakturace obsahují slova jako "právní služby", "zastupování" nebo "kauza".

Nad takto vybranými fakturami jsme potom provedli citované výpočty. Jak je vidět z následujícího grafu, výdaje za externí právní služby na ministerstvu kulminovaly v roce 2011. Česká republika tehdy vedla několik velkých mezinárodních arbitráží a ministerstvo se rozhodlo najmout na ně ty nejdražší právníky.

Měsíční objemy proplacených faktur za právní služby | Foto: Petr Kočí

Například v únoru 2011 proplatilo ministerstvo mnichovské advokátní kanceláři Noerr fakturu na 38 milionů korun za zastupování státu v arbitráži s německou společností InterTrade. Po České republice požadovala téměř čtyři miliardy korun za zmanipulované tendry, které měly zmařit její investici do české společnosti CE Wood. Nezůstalo u jedné faktury, němečtí právníci si za svou práci naúčtovali celkem 65 milionů. A nakonec slavili úspěch.

Jsou drazí právníci dobrá investice?

"Mnohokrát jsme uspěli nejen v tom, že jsme arbitráž vyhráli, ale také v tom, že nám protistrana musela zaplatit naše náklady. Řada faktur, na které se teď díváte, byla zpětně proplacena poraženým soupeřem," říká tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Od okamžiku, kdy jsme změnili strategii a začali jsme objednávat stejně kvalitní právníky jako protistrana, jsme žádnou arbitráž neprohráli. Vyčíslitelné je to v desítkách miliard."

Nejméně jedna arbitráž, kterou ministerstvo v Kalouskově éře navzdory drahým právníkům prohrálo, se ovšem najde. Na začátku roku 2011 musela Česká republika podle nálezu rozhodčího soudu v Paříži zaplatit ČSOB 1,6 miliardy korun za starou pohledávku vůči společnosti J. Ring. K dluhu se navíc nabalily úroky ve stovkách milionů.

V databázi faktur přijatých ministerstvem financí najdeme ke kauze J. Ring nejméně dvacet účetních dokladů celkem na 43 milionů korun. Drtivou většinu z nich vystavila pražská pobočka newyorské advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

Ta je zároveň podle našich výpočtů dlouhodobě nejúspěšnějším dodavatelem právních služeb pro ministerstvo financí. Za posledních pět let mu fakturovala 134 milionu korun a po útlumu v letech 2012 a 2013 se jí začíná za působení současného ministra Andreje Babiše (ANO 2011) znovu dařit.

Dodavatelé právních služeb podle objemu fakturace

V následující tabulce najdete všech 116 dodavatelů právních služeb, vybraných způsobem popsaným v úvodu, a také všechny jejich faktury – tedy nejen ty vystavené výslovně za právní služby – které jim ministerstvo financí za posledních pět let proplatilo. Stačí kliknout na název firmy a zobrazí se úplný výpis faktur. Červený graf ukazuje orientačně objem fakturace v průběhu měsíců a let, tři svislé tečkované čáry označují změny ministrů.

Porovnejte si dodavatele mezi sebou

Další aplikace nabízí podrobnější porovnání částek fakturovaných různými advokátními kancelářemi za působení jednotlivých ministrů. V základním zobrazení ukazuje, jak se vyvíjel objem fakturace tří největších dodavatelů právních služeb. V detailním pohledu lze pak prozkoumat i každou přijatou fakturu.

Špinavá data

V datech, která ministerstvo financí v lednu zveřejnilo, je obrovské množství překlepů a dalších chyb, proto ani nad nimi prováděné analýzy nemohou být stoprocentní. Velký problém představuje fakt, že u jednotlivých faktur chybějí identifikační čísla dodavatelů. Chce-li někdo provést například součet všech faktur vystavených jednou firmou, narazí kvůli chybějícímu jednoznačnému identifikátoru na velký problém: Počítač nedokáže snadno poznat, že záznamy jako "JUDr. Alan Korbel" a "Korbel Alan, JUDr." patří k sobě.

Proto jsme museli před samotnou analýzou sjednotit čtyři stovky dodavatelů, kteří byli v databázi zapsáni různýmu způsoby. Z tabulky jsme také odstranili duplicitní záznamy. Přesto v ní zůstávají nevyjasněné chyby, například faktury, které byly podle oficiálních záznamů ministerstva proplaceny tři a půl roku před tím, než je dodavatel vystavil...

Vyhedávání stejných firem napsaných různými způsoby pomocí programu Open Refine | Foto: Petr Kočí

Abychom možným nepřesnostem předešli, požádali jsme ministerstvo o doplnění identifikačních čísel a zeptali se, proč nebyla zveřejněna rovnou. "U faktur a smluv chybí IČ, protože to není v možnostech exportu ze systému," vysvětlil Benedikt Kotmel, referent oddělení 4703 – Harmonizace finančního řízení MFČR. "Nicméně v dohledné době plánujeme zveřejnit soubor se všemi smluvními partnery, kde IČ bude, a do souboru se smlouvami a fakturami přidáme kód partnera, takže bude možné tyto tabulky spárovat."


Antonín Viktora, Petr Kočí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme