Zastaralý přerovský Prior se promění v moderní nákupní galerii

První eskalátory ve městě, fronty na značkovou kosmetiku nebo oblečení z dovozu. Takové vzpomínky zůstanou Přerovanům, kteří pamatují otevření Prioru z roku 1986. Teď už je pár dnů prázdný a na místo obchodníků se v něm na rok a půl usadí stavební dělníci. Zastaralý obchodní dům čeká přestavba na moderní nákupní galerii 21. století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace nové podoby teplického Prioru

Vizualizace nové podoby teplického Prioru | Foto: archiv developera

„Bylo to přesně 7. listopadu 1986. Přerované byli nadšení. Vlastně jsme byli jedno z posledních měst, které nemělo vlastní Prior. Pamatuji ty davy, které se tam těšily. Jezdili jsme po schodech, které jsme v Přerově neznali. Jsou to hezké vzpomínky,“ vypráví Přerovan Bohuslav Přidal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přestavbě přerovského Prioru natáčela redaktorka Jana Zemková

Poslední obchodníci se z Prioru odstěhovali jen před pár dny. Přesto se u zavřených dveří sem tam nějaký ten zákazník ještě objeví - jako paní Hana Novotná:

„Ještě jsem chtěla nějakou šňůru k počítači, ale už to asi všechno zavřeli. Ve druhém patře má být nějaká nadstavba.“

I paní Hana si na začátky Prioru dobře vzpomíná. V hlavě ji utkvěly třeba dlouhé fronty na oblečení z dovozu nebo na kosmetiku, která byla jinak k dostání jen v Tuzexu.

„Tady nic v té době takového velkého nebylo – první eskalátory, drogerie. Kosmetika byla tehdy nedostatkovým zbožím. Na každém rohu se to nedalo koupit. Ještě bylo dobré, že když si člověk kosmetiku koupil, mohl si ji nechat krásně zabalit. Byla tu balicí služba,“ vzpomíná paní Hana.

Nová nákupní galerie poblíž centra města vyroste nejen v objektu teď už bývalého Prioru, ale zabere i sousední parkoviště. Dokončení se plánuje na léto příštího roku.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme