Lomnice nad Popelkou si přes protesty prosadila výstavbu domova pro lidi s Alzheimerem

Počet lidí postižených Alzheimerovou chorobou v Česku roste. Trpí jí každý pátý senior nad 80 let. V oblasti Lomnice nad Popelkou na Semilsku má podle odborné zprávy tuto formu demence třetina lidí starších 80 let. Výjimkou ale nejsou ani mladší pacienti. Proto chtějí dát v tomto městě šanci soukromému investorovi, aby tam postavil domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou. Některým místním se ale záměr nelíbí. I přesto, že uznávají, že je takový ústav unikátní a potřebný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Husovo náměstí v Lomnici nad Popelkou

Husovo náměstí v Lomnici nad Popelkou | Foto: lomnicenadpopelkou.cz

„Těch lidí přibývá doslova raketovým tempem a není pro ně adekvátní péče,“ hájí nezávislý starosta Lomnice nad Popelkou Josef Šimek na veřejném projednávání záměr města prodat soukromé firmě městský pozemek na výstavbu specializovaného domova pro seniory s Alzheimerovou chorobou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lomnice nad Popelkou si přes protesty prosadila výstavbu domova pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Natáčela tam Ivana Bernáthová

Problém ale je, že by třípatrový dům stál v bezprostřední blízkosti školky Lvíček. A její ředitelce Ludmile Zákoutské se zdá budova příliš mohutná:

„Když vidím ty plány, tak mám pocit, že je to moc velké. Nebylo by možné domov postavit někde jinde?“

Jak zastupitelům řekla, vadí jí navíc budoucí rozdělení zahrady, která je součástí parku, ve prospěch nového ústavu.

„Ta zahrada je sice veliká, celou ji nepotřebujeme. Ale tak, jak to vidím, to je nadstandard, který jim nemůžeme poskytnout.“

„My samozřejmě máme na území města budovu staré nemocnice, kde by se tyhle služby hodily mnohem víc. I nám, městským zastupitelům, by se to líbilo, ale ta je v soukromých rukách a investor se s majitelem nedohodli,“ vysvětluje starosta důvod, proč město prodává právě pozemek u školky.

Přibudou pracovní místa

Musel ale čelit i výhradám sousedního zdravotnického zařízení.

„Já jako ředitelka nemocnice následné péče cítím povinnost upozornit na to, že veškerý venkovní prostor využívají naši pacienti k rehabilitaci a léčebně je pro ně důležitý pobyt venku, v klidu v zeleni,“ apelovala na zastupitele Bohuslava Kubátová.

Užívat společně park, jehož část se prodává, totiž podle investora Davida Pěničky nepůjde:

„Podle mne být společný nemůže, protože lidé s Alzheimerovou chorobou vám utíkají.“

Jak ale Pěnička zdůraznil, samotný pozemek už byl v předchozích letech určený k výstavbě sociálního zařízení.

„Já jsem investor a vycházel jsem z toho, jaký má město Lomnice nad Popelkou územní plán, co je v tom území nakresleno a povoleno.“

Nabízí přitom nemocnici využívání moderní prádelny a kuchyně, aby nemusela jídlo dovážet odjinud. I malý prostor pro rehabilitaci pacientů jim zůstane. Zároveň podle něj získá spousta lidí práci. A na to starosta hodně slyší.

„Tady u nás v okolí prostě práce chybí, takže když tady vznikne padesát míst, tak je to důležitý argument, proč tu stavbu podpořit,“ uvedl starosta.

Opraví silnici

Hlasování přišlo na řadu až po bouřlivé diskusi a po příslibu, že město něco udělá se špatnou silnicí v místě výstavby.

Prodej nakonec dostal zelenou a David Pěnička odcházel ze zastupitelstva spokojený. Teď mu zbývá jen dokončit projekt, který připravuje s předními českými gerontology a zažádat o dotaci.

„Na podzim 2015 by se mohlo začít stavět,“ dodává starosta Josef Šimek.

Mozek pacienta trpícího Alzheimerovou chorobou - snímek pořízený pozitronovou emisní tomografií (PET) | Foto: National Institutes of Health Licence Public Domain, volné dílo

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme