Babiš je s Válkovou domluvený na její rezignaci. Na místo ministra navrhne náměstka Pelikána

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl České televizi, že je s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou z hnutí ANO v podstatě domluvený na její rezignaci. Skončit by měla do 1. března. Rozumí tomu, že je unavená a chce odejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helena Válková a Robert Pelikán

Helena Válková a Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

Babiš podle svých slov předpokládal, že ministryně oznámí svou rezignaci už v pondělí:

„Ona o tom se mnou mluvila. Teď je to na ní. Předpokládal jsem, že to oznámí po jednání s panem prezidentem. Teď je nemocná, takže jsme se nemohli potkat. Víceméně jsme na tom ale domluveni.“

Podle Andreje Babiše Válková splnila svou roli a teď bude hledat jinou náplň práce v hnutí ANO i Poslanecké sněmovně.

„Už na počátku ten post nechtěla vzít. Já jsem ji přemluvil. Říkala, že tam jde na omezenou dobu,“ řekl Babiš České televizi.

Babiš také uvedl, že resort spravedlnosti potřebuje někoho, kdo má větší tah na branku. Do čela ministerstva bude Babiš navrhovat dosavadního náměstka Roberta Pelikána.

Pětatřicetiletý Robert Pelikán prosazuje například zásadní novelu nového občanského zákoníku.

„Uvidíme, co na to budou říkat naši poslanci, ale nominace ministra je plně v kompetenci předsednictva hnutí,“ upozornil Babiš.

Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

Ministryně Válková v pondělí na Pražském hradě jednala s prezidentem Milošem Zemanem. Jestli ve vládě skutečně končí, ale zatím neřekla.

Na asi hodinové schůzce s hlavou státu probírali mimo jiné i platy soudců.

„Já jsem (prezidenta) informovala o pracích v resortu a samozřejmě jsem se dostala také k otázkám své rezignace. Vyslechla jsem si jeho názory, bavili jsme se i o budoucnosti resortu spravedlnosti, o tom, co je třeba ještě dokončit. To je všechno, co vám k tomu mohu nyní říci,“ uvedla ministryně při odchodu z Hradu.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že nechává případnou personální výměnu ministryně spravedlnosti na hnutí ANO. Od vicepremiéra zatím žádný návrh na výměnu ve vládě nedostal.

Hrad nicméně s demisí Válkové počítá nejpozději do 1. března. Roberta Pelikána nechtěl prezident hodnotit, dokud se s ním nesetká.

Chyby podle opozice i premiéra

Ministryně zřejmě doplatila na časté personální změny v resortu a také průtahy v přípravě zákona o státním zastupitelství, za což byla často kritizována opozicí i z řad vládní koalice.

Začátkem června 2014 po sporech s ministryní rezignovala první náměstkyně Hana Marvanová, o dva týdny později Válková odvolala náměstka pro vězeňství Pavla Šterna kvůli sporům o tendr na elektronické náramky pro vězně. V prosinci na ministerstvu skončil i ekonomický náměstek Pavel Kasík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně spravedlnosti by mohla skončit ve funkci do konce měsíce. Mluvila o tom Hana Marvanová, bývalá 1. náměstkyně Válkové, a komentátor ČRo Petr Nováček

Tyto turbulence na ministerstvu navíc nebyly jedinými spory - už měsíc po nástupu do funkce si na Válkovou stěžovali ředitelé věznic, protože ministryně odvolala tehdejšího šéfa vězeňské služby Petra Dohnala.

Premiér Sobotka už loni v létě řekl, že při další chybě Válková jako ministryně skončí. V hodnocení prvního roku své vlády pak zmínil jako jeden z nesplněných úkolů dokončení zákona o státním zastupitelství, který Válková měla na starosti.

Helena Válková je profesí právnička, specialistka na trestní právo. Dokonce ho i vyučovala. Do politiky vstoupila v roce 2013, kdy jako nestraník kandidovala za hnutí ANO jako dvojka na pražské kandidátce a uspěla. V lednu 2014 pak obsadila post ministryně spravedlnosti.

Zajímavostí je, že až donedávna byla ve vládě za hnutí ANO jako nestraník - její odchod z ministerstva by tak přišel těsně po jejím vstupu do strany.

Helena Válková ve vládě | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme