Čínská kina uvádějí film, který se natáčel v Praze. Očekává se větší zájem turistů o Česko

V čínských kinech se začne promítat film, který může zajímat i Českou republiku. Je to vůbec první celovečerní snímek, který čínští filmaři natočili v Praze. A česká metropole si od něj slibuje větší zájem turistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jake Hui a Eric Chua (první a druhý zleva) přijeli do Prahy z Hongkongu navzdory povodním. Na Karlův most nesměli, ale rozvodněnou Vltavu pozorovali se zájmem.

Jake Hui a Eric Chua (první a druhý zleva) přijeli do Prahy z Hongkongu navzdory povodním. Na Karlův most nesměli, ale rozvodněnou Vltavu pozorovali se zájmem. | Foto: Karolína Rezková

Film se jmenuje Jen my víme kde. Jde o příběh čínské dívky, která přijíždí do Prahy studovat. A kromě toho, že v ní potká lásku, začne objevovat také dávnou rodinnou historii.

Autorkou filmu je režisérka, herečka a scénáristka Sü Ťing-lej, která patří v Číně mezi velmi úspěšné filmaře. Na jejím nejnovějším snímku se podíleli i Češi. Tvořili asi polovinu ze 150členného týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínském snímku, který se natáčel v Praze, mluví Štěpánka Litecká z české ambasády v Pekingu

Čínští filmaři v Praze utratili téměř 39 milionů korun. Romantické drama by mohlo do hlavního města přilákat více lidí.

„Podíváme-li se na film očima čínského diváka, tak to byl úžasný snímek, protože splňuje všechny parametry, které má čínská romantická komedie mít. Číňané mají velmi rádi romantické filmy a tento snímek propojuje dramatické zvraty, několik romantických zápletek a historizující dějovou linku s přítomností. A to je přesně to, co mají Číňané rádi,“ říká Štěpánka Litecká z české ambasády v Pekingu, která už viděla film v předpremiéře.

„Z jejich pohledu se mi to líbilo, a z mého profesionálního pohledu jsem byla dokonce nadšená. Praha je tam znázorněna úžasně,“ dodává.

Režisérka Sü Ťing-lej v minulosti natočila romantickou komedii Go Lala Go!, kterou jen v kinech zhlédlo šest milionů diváků. Děj se zčásti odehrává v Thajsku a snímek vyvolal obrovskou vlnu zájmu o destinaci Pattaya, kde probíhalo natáčení.

Podobné to bylo s jihokorejským romantickým seriálem Lovers in Prague z roku 2005. Do Prahy a České republiky pak začali ve velkém proudit jihokorejští turisté.

Návštěvníků z Asie v Praze každým rokem přibývá. Dříve pražské podniky plnili hlavně turisté z Ruska, teď jejich úbytek kompenzují právě Číňané a Korejci.

V pražských obchodech nechají za jeden den i několik tisíc korun. Loni navštívilo Českou republiku více turistů než v předchozích letech. Ze zahraničí jich přijelo osm milionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní přínos je v reklamě, říká o čínském filmu natočeném v Praze Ludmila Claussová ze Státního fondu kinematografie

A dá se předpokládat, že větší zájem o Českou republiku budou mít i další čínští filmaři.

„Vím už, že někteří čeští producenti jsou v kontaktu s čínskými partnery a s námi jedná i producent právě tohoto filmu o dalším projektu,“ upozorňuje Ludmila Claussová z Komise pro filmové pobídky Státního fondu kinematografie.

Česko láká zahraniční filmaře zejména pobídkami Státního fondu kinematografie. Roční limit je ale podle Claussové například ve srovnání s Maďarskem, Německem nebo Velkou Británií nízký a rychle se vyčerpá.

„Jinak lákáme na kvalitu a profesionalitu štábů, které se domluví mnoha světovými jazyky, lákáme na velmi různorodé lokace, které jsou blízko u sebe, životní standard, který je srovnatelný se západním světem, infrastruktura, zázemí, zařízení, technika,“ vypočítává.

Veronika Sedláčková, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme