Spor o poplatky za licence mezi Microsoftem a Samsungem skončil

Dva světoví technologičtí giganti ukončili spory o licence. Americká softwarová společnost Microsoft a jihokorejský výrobce elektroniky Samsung se dohodli na vyrovnání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella | Zdroj: Reuters

Hádky kvůli licenčním smlouvám se řešily u soudu v New Yorku už od loňského roku. Microsoft říkal, že Samsung odmítá uhradit licenční poplatek poté, co Microsoft oznámil plány na převzetí divize mobilních telefonů finské Nokie.

Žaloba tvrdila, že Samsung dluží téměř 7 milionů dolarů na úrocích z opožděné platby za licenční poplatky. Ty čítaly miliardu dolarů.

Samsung namítal, že jeho dohodu s Microsoftem z roku 2011 prý porušilo převzetí divize mobilních telefonů firmy Nokia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká softwarová společnost Microsoft a jihokorejský výrobce elektroniky Samsung se dohodli na vyrovnání. Mluvila o tom Jitka Hanžlová

Licenční poplatky mají být za technologie v operačním systému Android od amerického Googlu.

Samsung je předním světovým výrobcem chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení, která využívají systém Android.

Microsoft je vlastníkem patentů na technologie, o kterých tvrdí, že jsou právě v systému Android obsaženy. Jde prý například o zobrazení několika oken v internetovém prohlížeči.

Vzhledem k tomu, že Microsoft se sám snaží konkurovat na trhu s mobilními zařízeními, snažil se výrobce mobilů, kteří Android využívají, přesvědčit, aby mu platili licenční poplatky. Tím by konkurenci vzrostly náklady.

Většina velkých výrobců souhlasila. Odhaduje se, že Microsoft dostával 5 až 12 dolarů za každý mobil od jiného výrobce.

Samsungu vadil prodej Nokie

Samsung ovšem v okamžiku, kdy Microsoft oznámil záměr převzít mobilní divizi finské Nokie, odmítl dál platit.

Samsung říkal, že dohoda s Finy porušuje licenční smlouvu Samsungu s Microsoftem. Nakonec zaplatil, ale pozdě. A navíc údajně odmítal zaplatit úrok z prodlení.

Teď se podle agentury Reuters oba rivalové dohodli na vyrovnání. Reuters se odvolává na prohlášení Microsoftu. Ovšem podmínky urovnání jsou důvěrné a ani jedna strana je nezveřejnila.

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates | Foto: Reuters

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme