Džihádisty z Boko Haram zničíme do šesti týdnů, slibuje Nigérie

Nigérie chce zlikvidovat teroristy z Boko Haram do šesti týdnů, tedy do data konání prezidentských a parlamentních voleb, které byly odloženy právě kvůli bezpečnostní situaci v zemi. V boji proti džihádistům Nigérii pomůže i mezinárodní kontingent vytvořený z vojáků pěti afrických zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boko Haram

Boko Haram | Zdroj: Reuters

„Povedeme válku proti Boko Haram, dokud je nezničíme,“ prohlásil ministr obrany Nigeru, tedy země, která se spolu s Nigérií, Čadem, Kamerunem a Beninem zapojí do boje proti Boko Haram.

Dohromady těchto pět států vytvoří kontingent o síle 8700 vojáků. Nejvíc jich bude z Nigérie a Čadu, obě země vyšlou po 3500 mužích. V Nigeru už dokonce parlament odsouhlasil nasazení armády v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proti islamistům z Boko Haram se spojilo pět afrických zemí

Džihádisté ohrožují nejen samotnou Nigérii, kde mají hlavní základnu, ale i ostatní země u Čadského jezera.

V posledních dnech také několikrát zaútočili na věznici v nigerském městě Diffa a pronikají do pohraničí v Kamerunu.

Sekta, jejíž název v překladu znamená „Západní učení je rouhání“, je napojená na teroristy z Blízkého východu a spolupracuje i se somálskými milicemi Šabáb. Bojovníci z Boko Haram nemilosrdně vraždí odpůrce a popravují zajaté vojáky. Vypálili už stovky kostelů a z domovů před nimi uteklo přes milion lidí.

Abubakar Shekau, vůdce Boko Haram, v reakci na vyslání zahraničních jednotek do Nigérie prohlásil, že se nebojí a jeho bojovníci vojáky postupně zlikvidují. Představitelé koalice podle něj shoří v pekelném ohni.

Afričanům pak vzkázal, ať se zamyslí nad tím, jestli islám není lepší než ústava a demokracie. Podle řady afrických lídrů i muslimských duchovních ale aktivity Boko Haram nemají s islámem nic společného.

Organizace Boko Haram, která usiluje o vytvoření islámského chalífátu na severu Nigérie, už má na svědomí přes pět tisíc mrtvých civilistů.

Mezinárodní kontingent pěti afrických zemí proti Boko Haram | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme