Válková rezignuje k 1. březnu, oznámil Babiš. Na ministra navrhl Pelikána

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO skončí ve funkci 1. března. Oznámil to dnes předseda hnutí Andrej Babiš. Ten by rád v čele resortu viděl dosavadního prvního náměstka ministryně Roberta Pelikána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna, Helena Válková (vlevo) a Andrej Babiš (vpravo)

Poslanecká sněmovna, Helena Válková (vlevo) a Andrej Babiš (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Odchodu Válkové se mluvilo už delší dobu, ani po její včerejší návštěvě u prezidenta však jasné slovo nezaznělo. Babiš byl první, kdo rezignaci ministryně potvrdil. Na dnešní tiskové konferenci řekl, že Válková podá demisi.

Vrcholní představitelé ostatních koaličních stran v médiích na dřívější spekulace ohledně výměny v resortu reagovali tak, že je to záležitost hnutí ANO. Premiér Sobotka (ČSSD) dnes řekl, že demisi Válkové bere na vědomí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš mluvil po zasedání poslaneckého klubu o rezignaci ministryně spravedlnosti Heleny Válkové

„Teď čekám tedy na nominace ze strany hnutí ANO. Jakmile ten návrh dostanu, tak se s tím dotyčným kandidátem sejdu a budu s ním diskutovat, jak bude postupovat, pokud by byl jmenován do pozice ministra spravedlnosti,“ řekl Sobotka. Odpoledne návrh dostal – podle očekávání se jednalo o dosavadního náměstka ministryně Válkové Roberta Pelikána.

I Hrad o odchodu ministryně ví. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že prezident Miloš Zeman čeká její rezignaci k 1. březnu.

Válková, která si už včera stěžovala na zdravotní potíže, se dnešní konference hnutí ANO nezúčastnila. Rezignaci potvrdila pouze prostřednictvím tiskové zprávy zveřejněné na webových stránkách ministerstva spravedlnosti.

„Myslím, že jsem za ten rok pro resort spravedlnosti udělala maximum možného. Můj nástupce by měl již zahájené reformy dále prosazovat. Jakmile se uzdravím, budu pokračovat ve své práci v Poslanecké sněmovně,“ uvedla ministryně ve zprávě.

Odbornice, ale ne manažerka

Babiš dnes Válkovou pochválil – například za to, že se jí podařilo prosadit změnu advokátního tarifu nebo transparentní výběr předsedů a místopředsedů soudů či za přípravu dalších legislativních změn – podle něj jí však chyběl důraz.

„Paní ministryně je pedagožka. Je odbornice na trestní právo. Není ale manažerka, takže má přátelský přístup. Ministr však musí resort řídit. Musí si postavit tým a dávat úkoly,“ uvedl Babiš.

„Kdo nikdy nezažil funkci ministra ve státní správě, je to pro něj skutečně velký šok. Od začátku říkala, že tu funkci nechce vykonávat dlouho. Proto její krok chápu a za hnutí ANO bych jí chtěl poděkovat, protože to pro ni bylo velice náročné. Předvedla maximální úsilí, nasazení. Pracovala velice vytrvale,“ dodal lídr hnutí ANO.

Válková čelila kritice například kvůli tomu, že vázla příprava zákona o státním zastupitelství. Podle Hany Marvanové, která jeden čas dělala Válkové náměstkyni, byl však problém i ve vládě jako celku.

„Mám pocit, že ty priority zůstaly na okraji zájmu vlastně celé vlády, protože pokud se má projevit změna fungování justice, na to musí být podpora celé vlády, musí to být určitá priorita. Já jsem měla pocit i při jednání třeba s panem premiérem Sobotkou, že to není hlavní bod, kterým by se vláda zabývala,“ řekla Marvanová.

Helena Válková ve vládě | Foto: Český rozhlas

Podle Babiše resort spravedlnosti nyní potřebuje někoho, kdo má větší tah na branku a pevnou ruku. Do čela ministerstva proto navrhuje dosavadního prvního náměstka ministryně Roberta Pelikána.

Pětatřicetiletý Pelikán prosazuje například zásadní novelu nového občanského zákoníku. Podle Babiše bude hlavním úkolem pro nového ministra dlouhodobá koncepce justice, která jí doposud chybí, ale třeba také elektronizace justice či zákony, které se týkají exekucí nebo zneužívání pozice insolvenčního správce.

Nového kandidáta pak bude prezidentovi navrhovat premiér Sobotka. Ten Českému rozhlasu řekl, že bude chtít s uchazečem mluvit třeba o řešení sporu kolem platů soudců či o dalším postupu ve věcech, které se Válkové nepodařilo dotáhnout do konce.

„Mám třeba na mysli otázku reformy vězeňství včetně využití těch levnějších metod, jako jsou například elektronické náramky,“ nastínil Sobotka.

Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

Okolnosti výměny v resortu spravedlnosti kritizuje parlamentní opozice.

„To přece není možné. To je věc této vlády, za kterou je odpovědný pan premiér. Není možné říci, že je to věc hnutí ANO. Že to je věc pana Babiše, kdo bude sedět ve vládě, kdo bude řídit resort spravedlnosti, který se v poslední době pod vedením paní Válkové dostal do značných problémů,“ poznamenal třeba předseda ODS Petr Fiala.

ČTK, ČRo, Jana Čermáková, Lenka Jansová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme