Pokud máte exekuci, určitě sepište předmanželskou smlouvu

9. únor 2015
Žurnál servis

Když se rozhodnete vdát či oženit, je to obvykle velmi radostný okamžik. Pokud ale splácíte exekuci, je na místě přemýšlet o tom, jestli sňatek nemůže udělat víc škody než užitku. Jak problémům předejít, o tom jsme se radili s Alenou Doubkovou, právničkou Poradny při finanční tísni.

Základní doporučení je jasné: pokud chce nastávající manžel svou ženu ochránit před dluhy, které nadělal ještě před svatbou, měli by si sepsat předmanželskou smlouvu.


Platná právní úprava neumožňuje postihnout pro dluhy vzniklé jednomu z manželů před uzavřením manželství majetek, který je ve výlučném vlastnictví manžela povinného. Pro takové dluhy lze postihnout jen majetek povinného nebo majetek ve společném jmění manželů, pokud si manželé smluvně neupravili odlišný režim společného jmění.

Když totiž exekutor přijde do bytu dlužníka, nemusí zkoumat, komu majetek patří. Jestliže ale manželé budou moci doložit, komu co patří, nestane se, že by exekutor zabavoval majetek i „nevinné“ manželce.

K takovému doložení může posloužit i předmanželská smlouva. Do ní mohou snoubenci uvést, jaký majetek si který z nich do manželství přináší, a také upravit, co bude součástí společného jmění po sňatku. „Taková dohoda by měla být sepsaná formou notářského zápisu a notářem evidována ve veřejném seznamu,“ radí právnička.

Pokud se tedy například manželé domluví, že jejich výdělky – tedy například mzda, plat či jiné podobné příjmy – budou v osobním majetku každého z nich, bude společné jmění prakticky nulové. Žena, která žádné dluhy nemá, pak nicméně bude muset doložit, které z věcí přítomných ve společné domácnosti jsou její: schovávat si faktury, účtenky a tak dále.

„Kdyby manželé neměli předmanželskou smlouvu a žena si například vybrala hotovost z účtu a měla ji doma, může exekutor peníze zabavit. Pokud manželé zúží společné jmění a žena bude moci dokázat – například účtenkou o výběru ze svého účtu – že peníze jsou její, nebude je exekutor moci zabavit,“ vysvětluje Doubková.


Návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu
- podává se k exekutorovi
- týká se jen movitých věcí
- je třeba ho podat do 30 dnů od chvíle, kdy se člověk o soupisu dozvěděl
Vylučovací žaloba
- žaluje se věřitel/oprávněný
- u nemovitostí se vždy provádí vylučovací žaloba, u ostatních věcí je při exekuci soudním exekutorem potřeba nejdříve podat návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu
Návrh na zastavení exekuce
- podává se v případě exekuce na plat či mzdu

Pokud by se náhodou stalo, že exekutor postihne majetek, který je výlučným vlastnictvím ženy, je na místě se bránit standardními prostředky: návrhem na vyškrtnutí věci, vylučovací žalobou nebo návrhem na zastavení exekuce.

Bez smlouvy je to složitější

I v případě, že manželé nemají předmanželskou smlouvu, ovšem platí, že manželka neručí svým výlučným vlastnictvím za dluhy, které její muž udělal ještě před vstupem do manželství: není tedy možné postihnout majetek, který měla už před sňatkem, nebo který zdědila či dostala darem.

„Pokud by exekutor v rámci exekuce na manžela postihoval majetek ve výlučném vlastnictví – má manželka stejnou možnost se bránit: může tedy podat návrh na vyškrtnutí věcí, vylučovací žalobu, kterou směřuje proti oprávněnému, a návrh na zastavení exekuce,“ vysvětluje právnička.

Do budoucna je možné majetek manželky ochránit i tím, že si manželé nechají u soudu zrušit a vypořádat společné jmění. „Neochrání tak majetek, který již ve společném jmění měli, ale je to opatření do budoucna, pro případně nově nabytý majetek,“ dodává Doubková.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio