Informační radar v Horním Slavkově mladí motoristé často ignorují

10. únor 2015

V Horním Slavkově na Sokolovsku mají lidé potíže s neukázněnými řidiči. Předepsanou padesátku motoristé nedokáží dodržet zejména v okolí autobusového nádraží. Zvýšený počet radarů se ale v centru města zatím neobjeví. Současná legislativa to neumožňuje.

Radnice v Horním Slavkově chtěla před časem kvůli pirátům silnic instalovat v ulicích radary, které by neukázněné motoristy vyfotografovaly, a soukromá firma by pak vymáhala pokuty. Podle starosty města Alexandra Tereka to ale v zásadě nejde.

„Jde o to, že kamerový systém a radary by provozovala externí firma, která by je spravovala, zároveň by pokutovala ty hříšníky a vybírala pokuty. To se ale nelíbí Nejvyššímu správnímu soudu v tom smyslu, že to popírá principy správního řízení,“ říká Terek.

Motoristé a jejich příliš rychlá jízda ulicemi proto v Horním Slavkově stále patří mezi nepříjemné problémy.

„Někteří bezohlední řidiči tady opravdu v některých lokalitách jezdí celkem rychle. Takže město teď bude řešit, jakým způsobem najít nějaké řešení, které by bylo schůdné po právní i finanční stránce, protože to není úplně levná záležitost,“ upozorňuje starosta Terek.

Některá další řešení se nabízejí. Například v nedaleké Vřesové funguje na průtahu obcí semafor, který se červeně rozsvítí ve chvíli, když jede automobil příliš rychle. Tento způsob se starostovi Terekovi líbí. Odborníci mu ale netleskají.

„Tento systém pro malé město není špatný, nicméně mám informace, že by měla být vydána nějaká vyhláška, která toto zakazuje z toho důvodu, že ve velkých městech by to mohlo způsobit kolaps dopravy,“ varuje Alexander Terek.

Radnice chce jednat s policisty a dopravními experty ještě letos

„My povedeme jednání s dopravní i obecní policií na nějakém modelu, jaký bychom pro naše město mohli zvolit, protože samozřejmě čím dřív, tím líp,“ dodává starosta Terek.

Neukázněným řidičům teď v Horním Slavkově měří rychlost pouze informativní radar. Podle starosty je vliv zařízení na způsob jízdy mnoha motoristů určitě znát. Zejména mladí řidiči ale tento radar ignorují.

autor: zdt
Spustit audio