Země EU nemíní kvůli terorismu omezovat volný pohyb, sbírání dat podporují

Evropské země neuvažují o omezení volného pohybu bez hraničních kontrol. Vyplynulo to z bruselské schůzky ministrů zemí Evropské unie zodpovědných za evropské záležitosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Některé nepříjemnosti vyřešilo zavedení schengenského prostoru

Některé nepříjemnosti vyřešilo zavedení schengenského prostoru | Foto: Vojtěch Berger

Po nedávných teroristických útocích v Paříži někteří politici požadovali omezení volného pohybu v rámci schengenského prostoru. Podle českého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy už takové návrhy nezaznívají.

Země EU však podle Prouzy zároveň požadují po europoslancích, aby co nejdříve schválili návrh, podle kterého by měly letecké společnosti státům povinně předávat údaje o svých cestujících.

„Je jasné, že dneska je úplně jiná situace, než byla před půl rokem. Já si neumím představit, že by parlament odmítl právo a šanci evropských zemí bojovat s terorismem tím, že budeme vědět kdy, kdo a kam létá,“ řekl Prouza.

Většina europoslanců zatím namítá, že návrh je příliš velkým zásahem do soukromí.

Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme