Stovka soudců projedná v Brně vládní návrh na řešení sporu o platy

Více než stovka soudců z celé republiky dnes míří do Brna. Od jedné hodiny odpoledne budou debatovat o vládním návrhu na řešení situace s platy. Vláda jim nabízí, že dostanou zpátky část peněz, o které je stát připravil chybným výpočtem. Výměnou za to by měli stáhnout své žaloby, ve kterých požadují víc peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud

Soud | Foto: Český rozhlas, Filip Jandourek

Schůzku svolal předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Ten chce společně s předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou přesvědčit ostatní soudce, aby na dohodu se státem přistoupili.

Pozvaných je přes sto zástupců justice, předsedové všech okresních, krajských i vrchních soudů a takzvaná justiční šestka, kde jsou i státní zástupci.

Spor o platy soudců
Ministerstvo práce vypočítávalo mzdy soudců z průměrné hrubé měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře na základě dat Českého statistického úřadu. Nejvyšší soud ale v lednu rozhodl, že resort měl vycházet z jiného čísla, které mzdy přepočítává na plné úvazky. Zatím používaný údaj totiž zahrnuje i zkrácené úvazky a ty průměr snižují.

„Budeme je informovat o tom, jaké bylo jednání. A od nich zase budeme chtít slyšet, jaké je hodnocení ze strany jednotlivých soudců na soudech,“ říká předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Doufá, že výsledkem bude shoda ohledně dalšího společného postupu. Jednotlivé soudy proto zatím žádná stanoviska nezaujaly, počkají si na dnešní jednání.

„Situaci jsme vzali na vědomí, soudem však prozatím nebylo zaujato žádné stanovisko, a to s ohledem na skutečnost, že ve středu se má uskutečnit setkání všech předsedů soudů v Brně,“ potvrzuje mluvčí okresního soudu pro Prahu-západ Sandra Kimmelová.

Vládní návrh na řešení sporu
Kabinet v pondělí schválil návrh, podle kterého stát zpětně doplatí soudcům a žalobcům 1,2 miliardy korun. Podle odstupující ministryně spravedlnosti Heleny Válkové ale peníze dostanou jen ti, kteří přistoupí na dohodu o narovnání a nebudou se už dál soudit.

Soudcovská unie bude otázku platů řešit také na své řádné republikové radě, která se koná příští čtvrtek. Prezidentka unie Daniela Zemanová proto nechce předjímat, jak se k otázce postaví.

„Nelze vyloučit ani řešení, kdy doporučíme individuální přístup všem členům. Ale pokud bude většinová shoda členů republikové rady, doporučíme dohody uzavírat, či neuzavírat,“ uvádí Zemanová. Soudcovská unie nemůže svým členům nic nařizovat, může pouze vydat doporučení.

Vývoj výše platů soudců v ČR 1995 - 2015 | Foto: ČTK

Martin Karlík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme