Mapa: Kde žije nejvíc svobodných, rozvedených či ovdovělých?

V Británii, Nizozemsku a také v Česku vrcholí tři dny před Valentýnem kampaň Národní týden manželství. Statistiky ukazují, že manželství marketingovou podporu skutečně potřebuje: loni u nás počet nesezdaných poprvé v historii převýšil počet ženatých a vdaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prsteny, manželství, svatba, sňatek

Prsteny, manželství, svatba, sňatek | Foto: Fotobanka stock.xchng

Před čtvrtstoletím měli v Česku vdané a ženatí nad neprovdanými a svobodnými jasnou převahu: Bylo jich o 1,3 milionu víc. Podle posledních známých údajů se milionový rozdíl smrsknul na pouhých deset tisíc lidí. Oficiální čísla Český statistický úřad ještě nezveřejnil, ale někdy na přelomu let 2013 a 2014 se obě křivky pravděpodobně protnuly.

Zdroj dat: Český statistický úřad

Zaneseme-li údaje o rodinném stavu obyvatel z posledního sčítání lidu do mapy, vidíme, že svobodní pánové a neprovdané dámy se koncentrují ve větších městech a také v severozápadních Čechách a na severní Moravě. V jedné takové obci – v Rovné na Karlovarsku – natáčel reportér Ľubomír Smatana.

Naopak "baštou" manželství se zdá být Jižní Morava a Vysočina. Nejlépe je to vidět v mapě, která ukazuje zastoupení rozvedených. V následující mapě si můžete zobrazit kompletní statistiky o rodinném stavu z posledního sčítání lidu. Pomocí vyhledávače najdete libovolnou obec, kliknutím na ni zobrazíte podrobnosti.

Vůbec nejvyšší koncentrace nesezdaných je v obcích, jako je Anenská Studánka na Pardubicku (70 procent svobodných žen) nebo v Těchobuzi na Vysočině (85 procent svobodných mužů). Extrémní hodnoty mají jednoduché vysvětlení: v obou obcích jsou ústavy sociální péče a jejich klienti tvoří významnou část obyvatelstva. Podobně statistikami míchají v menších obcích umístěné věznice a kláštery.

Přehrát

00:00 / 00:00

´Bez partnera žije i mnoho lidí na venkově, například v Rovné na Sokolovsku je samo 48 procent žen a 58 procent mužů. Natáčel tam Ľubomír Smatana

Ve větších obcích už zákony pravděpodobnosti fungují spolehlivě a poměry svobodných mužů a žen se od celostátního průměru odchylují jen málo.

Zaměříme-li se jen na obce nad pět tisíc obyvatel, jsou nejvýše v zastoupení svobodných žen Milovice (46,5 procenta z pěti tisíc žen), největší poměr svobodných mužů najdeme v Horním Slavkově na Karlovarsku (52,6 procenta z 33 358 mužů).

Pokud vás zajímají další podrobnosti, prohlédněte si nebo stáhněte kompletní tabulku s daty za všechny obce v České republice.

Marcel Šulek, Jan Cibulka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme