Českolipská radnice nechce ve městě ghetta. Rozhodla se pro důkladnou kontrolu ubytoven a jejich okolí

11. únor 2015

Českolipská radnice chce bojovat proti vzniku ghett a vyloučených lokalit, a proto se rozhodlo důkladněji kontrolovat ubytovny a jejich okolí. Několikrát do roka je tak společně prochází nejen městská, ale i státní a cizinecká policie. Přitom jediná ubytovna, která městu patří, je v havarijním stavu. Nemá správce ani domovníka.

Ubytovna, kde bydlí sociálně slabí obyvatelé a nemá ani správce je v dezolátním stavu.

„Částečně tady byl hlídač, ale hlídačů byla velká migrace. Nikdo tady dlouho nevydržel. Často se sem jezdilo, hlavně v 90. letech když ubytovna začínala. Ústup začal v roce 2005 a teď je tu relativně klid,“ vysvětluje Jiří Pachovský, vedoucí skupiny českolipských strážníků.

„Ubytovna je pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé občany. Ten stav je neutěšený. Od té doby co se ubytovna zprovoznila tak se dá říct, že se ocitá v dezolátním stavu co se týká vnitřního vybavení,“ konstatuje uvolněná radní Pavla Procházková z hnutí ANO 2011, která řídí městskou policii.

Podle více než 60letého Milana, který na ubytovně, v takzvaném N - Centru bydlí tři roky, to není ideální.

„Špatně se tu bydlí. Jsem po operaci a vykoupat se nemůžu. Stěny v místnosti, kde bydlím, jsou popraskané. Mě to připomíná maštale pro krávy. Ještě tady měli udělat žlaby - tak to je ubytovna.“

Milan byl nějaký čas bezdomovec a než měl alespoň nějaké bydlení.
I podle Pavly Procházkové je to nejhorší ubytovna na Českolipsku. Vstupní chodba v přízemí ani ostatní prostor, nevypadají příliš utěšeně. Popsané a posprejované stěny, chybí omítka, a to zdaleka není všechno.

Je to trochu paradoxní, když městská policie kontroluje ubytovny ve městě, aby nevznikla ghetta a vyloučené lokality a zároveň je město majitelem ubytovny v takovém stavu.

„Městská policie pochopitelně kontroluje tuto lokalitu. Právě projektem domovník se budeme snažit zabezpečit, aby nebyl volný přístup do ubytovny. Ten projekt by nám měl sloužit k tomu, že tyto ubytovny budou nějakým způsobem hlídané a zabezpečené.“

Domovník by měl na ubytovně trvale bydlet a zajišťovat správu domu. O peníze z projektu financovaného ministerstvem vnitra chce město žádat v první polovině roku.

Spustit audio