Stavebnictví se po pěti letech propadu dostalo z nejhoršího

České stavebnictví se odráží ode dna. Loňská výroba vzrostla meziročně téměř o tři procenta na necelých 410 miliard korun. Vyplývá to z aktuálního odhadu Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Podle nich bude sektor pokračovat v růstu i letos. Stavební firmy by měly těžit zejména z dopravní infrastruktury. Oživení nastane i v oblasti výstavby domů a bytů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu

Ekocentrum Paleta Pardubice - stavební práce pokračují i v lednu | Foto: Drahomíra Bačkorová | Zdroj: Český rozhlas

Stavebnictví pocítilo krizi jako první a jako poslední z ní vychází. Po pěti letech útlumu přichází změna.

Radost stavebním firmám přinesl už minulý rok. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše se celkový obrat meziročně citelně zvýšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavebnictví se po pěti letech propadu dostalo z nejhoršího. Loňská výroba meziročně vzrostla

„Ve finančním vyjádření výkonnosti odvětví – loňský rok nárůst 2,3 procenta. Dostáváme se mezi 405 až 410 miliard,“ přiblížil.

Stavebnictví pomohlo především celkově hospodářské oživení. Investoři měli více peněz a rozhodli se více stavět. Tím vzrostla celková poptávka po stavebních pracích.

Loni se dařilo třeba společnosti Hochtief. „Rok 2014 nebyl významně propadovým rokem. Pomocí velkých projektů, na kterých jsme se udržovali, ať už je to metro V.A v Praze, nebo další významné projektové záležitosti, které se odehrávají i v zahraničí,“ říká šéf divize dopravní služby Zdeněk Soukup.

Také další podniky se dočkaly oživení výroby. Některým se tak výrazně zlepšil i celkový hospodářský výsledek. Po třech letech poklesu výnosů nastal loni obrat třeba u firmy OHL ŽS.

„Od roku 2010 nám klesal objem výnosu z asi 12 až 13 miliard na úroveň osmi miliard v roce 2013. V loňském roce se nám to podařilo konečně otočit asi na úroveň 10,5 miliardy,“ potvrzuje její šéf Michal Štefl.

Problém s čerpáním peněz

Oživení čekají firmy a odborníci na stavebnictví i v letošním roce. Podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miroslava Maška budou rozhodující nejen finance, ale i úpravy v zákonech. Pilířem bude opět dopravní infrastruktura.

„Ve stavebnictví dělá takových 40 procent zakázek veřejné investování. Z nich podstatná část je ta dopravní infrastruktura, proto je pro nás tak velmi důležitá,“ vysvětluje.

Státní fond dopravní infrastruktury má letos rozpočet ve výši 94 miliard korun. Není ale vůbec jisté, jestli se částka stihne prostavět. Podle stavebníků nejsou problém finance, ale spíš způsob, jakým se peníze čerpají.

„V loňském roce odstartoval Operační program Doprava 2014 až 2020 a zcela pragmaticky ta první realizace projektů zařazených do tohoto projektu, ta vlastní realizace, je někdy v horizontu roku 2017 a možná déle. Takže tady jsou ty největší problémy,“ upozorňuje Matyáš. Nejvíce peněz se prostavělo v letech 2008 až 2009, a to necelých 90 miliard korun.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme