Horské službě chybí vysílačky, říká její ředitel

Více než speciální lavinové vyhledávače, které zapůjčují českým záchranářům v případě potřeby kolegové z Polska, chybí tuzemské Horské službě vysílačky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horská služba, záchranář, zimní skůtr

Horská služba, záchranář, zimní skůtr | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

„Vysílačky jsou trošku černým puntíkem. Díky určitým problémům s výběrovými řízeními to řešíme již déle jak tři roky. Doufám, že už se bude blýskat na lepší časy. Alespoň co se týká Krkonoš a Jeseníků,“ komentuje situaci ředitel Horské služby Jiří Brožek.

Při pátrání po lidech zavalených lavinou záchranářům výrazně pomáhají speciální lavinové detektory, které jsou schopny zaměřit oběti podle kovových destiček všitých do sportovního vybavení a oblečení. „Dnes to má spousta oblečení, aniž by si to uživatel nebo kupující vůbec uvědomoval,“ míní Brožek. Ve výbavě tuzemské Horské služby však tyto detektory nejsou.

Lavinové detektory nelze koupit

„Málo se ví, že tyto lavinové vyhledávače nelze koupit. Výrobce je pouze zapůjčuje na určité období a vzhledem k tomu, že vyhodnotila Krkonoše jako jeden celek, tak zapůjčila vybavení polské straně Horské služby,“ vysvětluje Brožek.

Práci záchranářů to nijak neovlivňuje, protože česká a polská horská služba úzce spolupracují. „Jakmile se děje lavinová situace nebo nebezpečí, ať už na české nebo polské straně, tak obě horské služby v daný okamžik startují a konají veškeré úkony společně,“ upřesňuje Brožek.

Jinak je prý Horská služba vybavena velmi dobře. „Jsme připraveni na jednotlivé situace, které nastávají. Je třeba si uvědomit, že v současné chvíli běží i hlavní lyžařská sezóna. To znamená, že přestože včera bylo sedmdesát lidí na lavině v Modrém dole, tak na sjezdových tratích běžel normální provoz a během toho dne jsme měli další desítky úrazů,“ dodává šéf Horské služby.

Na vyhodnocení zásahu v oblasti Modrého dolu je podle Brožka ještě brzy. „Vzhledem k tomu, že ještě dneska probíhalo dohledávání na lavině, tak ta akce ještě není uzavřená. Na hodnocení je ještě brzy,“ shrnuje Brožek.

Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme