Řekové demonstrují na podporu vlády při jejích jednáních o finanční pomoci

Nová řecká levicová vláda dnes evropským partnerům vysvětlí své představy o mezinárodní finanční pomoci. Syriza, která vyhrála nedávné volby, chce s věřiteli vyjednat výrazně výhodnější podmínky. Řekové sledují jednání ministra financí v Bruselu s nadějí a napětím. Právě teď někteří manifestují na podporu kabinetu nejen v Aténách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří Řekové podpořili vládu na demonstraci v Aténách

Někteří Řekové podpořili vládu na demonstraci v Aténách | Zdroj: Reuters

Demokracii a solidaritu Evropy požadují tisíce Atéňanů před řeckým parlamentem. Nezávisle na ideologii přišli podpořit řeckou vládu, která právě jedná v Bruselu.

„Vláda nám vrátila naději a důstojnost, stojíme za ní,“ říkají Řekové na náměstí Syntagma v Aténách.

Lidová shromáždění na podporu vládu svolaná prostřednictvím sociálních sítí jsou i ve více než 10 dalších velkých řeckých městech.

Eurozóna na krizové schůzce projedná budoucnost řeckého záchranného programu

Číst článek

Řecký ministr financí Janis Varufakis má teď na schůzce s kolegy z členských států eurozóny důvod k maximální koncentraci.

Náročná jednání v Bruselu

Správce řecké pokladny, která už roky balancuje na hraně bankrotu, chce v Bruselu vyjednat pro Atény výhodnější podmínky mezinárodní finanční pomoci.

Nová řecká vláda požaduje ukončení některých úsporných opatření. Zároveň chce dluhy splácet v závislosti na tom, jak bude v příštích letech růst řecká ekonomika.

Řecko se chce na změnách dohodnout během příštích 6 měsíců. Mezitím ale od eurozóny potřebuje dostat už slíbené peníze, aby mělo na splátky dluhů.

Ostatní státy se společnou měnou zatím po Řecku požadují plnění dosavadních podmínek, jak řekl slovenský ministr financí Peter Kažimír.

„To znamená zmrazení jakýchkoli jednostranných kroků k rušení předchozích reforem a podobně, pokud není dohoda na dalším postupu.“

Kažimír doslova řekl, že očekává krvavý večer. Dohoda musí být hotová do konce měsíce, jinak Řecku hrozí chaotický bankrot.

Transparenty na provládní demonstraci na náměstí Syntagma v Aténách | Foto: Reuters

Řecká koalice | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, mkp, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme