Polské traktory zablokovaly příjezdy do Varšavy, rolníci chtějí zásah do trhu

Polští zemědělci se bouří. Traktory zablokovaly některé příjezdy do Varšavy. Rolníci žádají už přes týden intervenci na trhu s mlékem a vepřovým masem a také náhrady za škody způsobené divočáky. Zatím neúspěšně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plnění soutěžního úkolu vyžadovalo velké soustředění

Plnění soutěžního úkolu vyžadovalo velké soustředění | Foto: Michal Trnka

„Rolníci jedou na traktorech do Varšavy. Zůstaneme tam až do vítězství,“ pohrozil šéf odborářů Slawomir Izdebski.

Bez ohledu na bojovná slova už ale zemědělci s traktory začali odjíždět. Situace nebyla včera ani dnes všude stejná, popisuje varšavský zpravodaj Vít Pohanka:

„Vracel jsem do Varšavy včera navečer ve směru od Katowic a Vratislavy. Osobní auta nebyla na hlavním příjezdu nijak omezená, ale nákladní doprava, která nejela přímo do města, se preventivně odkláněla na objezdové trasy. Tam se stávalo, že se na silnicích setkávala s traktory, které zůstaly stát na předměstích, protože je policie nevpouštěla do města.“

Odbory požadují zvýšení a zaručení cen mléka a vepřového masa. Chtějí také od státu náhradu za značné škody způsobené divočáky.

Požadavky ale vznesla jen část polských zemědělců, kteří jsou sdružení v jedné odborové organizaci. Ministr zemědělství Marek Sawicki se už s několika dalšími organizacemi dohodl. Vyzval proto organizátory radikálních protestů, aby neztěžovali život obyvatelům velkých měst.

Zemědělci ale jeho prosbu nevyslyšeli a dají se očekávat i další protesty. Nejpozději v pondělí chtějí oficiálně oznámit masovou demonstraci ve Varšavě, kterou chtějí svolat nejspíše na příští víkend.

Třetí týden protestují také horníci na jihu země. Pravděpodobně se k nim přidají také železničáři a začínají se bouřit i zdravotní sestry.

Polsko letos čeká volební rok. Občané budou hlasovat jak o prezidentovi, tak o poslancích Sejmu.

Vít Pohanka, Simona Bartošová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme