Rusko a Ukrajina se v Minsku dohodly na ukončení bojů na východě Ukrajiny

Rusko a Ukrajina se dohodly na ukončení bojů na východě Ukrajiny. Po mnohahodinovém jednání v běloruském Minsku to oznámil ruský prezident Vladimir Putin. K přerušení palby by mělo dojít o půlnoci 15. února. Další jednání ale budou pokračovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po jednání v Minsku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko po jednání v Minsku | Zdroj: Reuters

Mírová jednání v Minsku mezi německou kancléřkou a prezidenty Francie, Ukrajiny a Ruska trvala celou noc. Ráno byla přerušena. Po krátké přestávce se ale Angela Merkelová, François Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin opět vrátili k jednacímu stolu.

„Dohodli jsme se o hlavních otázkách,“ řekl Putin po téměř 16 hodinách vyjednávání. Kromě příměří se prý podařilo dohodnout se na demarkační linii mezi znepřátelenými stranami a na stažení těžkých zbraní. Do 19 dnů by pak obě strany měly propustit válečné zajatce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se podařilo vyjednat v Minsku, komentuje politický geograf Michael Romancov

Šéf Kremlu oznámil, že z minského summitu vzešly dva podepsané dokumenty: jednak prohlášení čtyř státníků, jednak dokument takzvané kontaktní skupiny o komplexu opatření, aby se minská mírová dohoda z loňského září uplatnila v praxi.

Tento dokument podle agentury TASS podepsali i vůdci proruských separatistů.

Ukrajina by podle Putina také měla podniknout ústavní reformu, která zakotví práva obyvatel Donbasu. Putin vybídl znepřátelené strany ke zdrženlivosti, k ukončení krveprolití a k zahájení politického dialogu.

Oficiálně promluvil jen Putin, ostatní odešli

Dohodu potvrdil i Petro Porošenko, odmítl ale, že by samozvané lidové republiky měly dostat jakoukoli autonomii, jak požadovali proruští separatisté a Moskva. Francouzský prezident Hollande k tomu dodal, že čtyřstranná dohoda obsahuje celkové řešení krize.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo v Minsku jednání sledoval zpravodaj České televize Miroslav Karas. Novináři dostali málo informací, tvrdí

Oficiálních informací je ale podle zpravodaje České televize Miroslava Karase, který jednání v Minsku sledoval na místě, velmi málo. Oficiálně a velmi krátce totiž s novináři promluvil jen ruský prezident, všichni ostatní účastníci jednání palác v Minsku už opustili, aniž by uspořádali tiskovou konferenci.

„Příliš informací není k dispozici, pouze slova Vladimira Putina. Na stole není žádný dokument a žádné potvrzení téměř 16 hodin trvajícího summitu. Je potřeba si počkat, až se vyjádří všichni státníci k průběhu minského jednání,“ dodal Karas.

Schůzka v běloruské metropoli byla vyvrcholením týdne intenzivního diplomatického úsilí dospět k mírové dohodě. Naději oživil minulý týden nový mírový plán Merkelové a Hollanda, který víceméně přivítali Kyjev, Moskva i proruští povstalci.

PŘEHLEDNĚ: Základní body dohody o ukončení bojů na východě Ukrajiny

Číst článek

Mírová jednání v Minsku o příměří na východě Ukrajiny | Foto: Reuters

'Velmi povšechná dohoda'

První reakce na dohodu ale příliš optimistické nejsou. Šéf takzvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko řekl, že pokud ukrajinská strana poruší dohodnutá pravidla příměří, nebude se cítit vázán vůbec ničím a válka bude pokračovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uzavřenou dohodu v Minsku komentují Libor Dvořák a Martin Dorazín z ČRo a poslanci Petr Fiala a Jiří Mihola

„Bezzubá dohoda nedává příliš šancí na mír. Fráze, které podepsali prezidenti, jsou natolik bezobsažné, že si je každá strana může vykládat po svém. Hlavně tam chybí naprosto jasná informace, jestli Rusko uzavře hranici s Ukrajinou, nebo ne. Tu hranici, přes kterou proudí zbraně,“ upozorňuje zpravodaj ČRo na Ukrajině Martin Dorazín.

I podle komentátora ČRo Libora Dvořáka je uzavřená dohoda velmi povšechná. „Nejsou tam důležité technické detaily, o které teď určitě půjde,“ říká Dvořák s tím, že úspěchem by bylo, kdyby se podařilo dodržet příměří.

Mezitím obě strany hlásí další padlé vojáky a zabité civilisty v pokračujících bojích na východě Ukrajiny. Navíc podle ukrajinské armády přejelo v noci ukrajinsko-ruskou hranici padesát ruských tanků a čtyři desítky raketometů. Konflikt si od dubna vyžádal více než 5300 mrtvých.

Čeští politici vítají příměří v Donbasu, podle Zaorálka je postoj Ruska pro separatisty zásadní

Číst článek

Vojenská situace na východě Ukrajiny (10. února 2015) | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme