Ukrajina by měla od MMF dostat novou záchrannou půjčku ve výši 17,5 miliardy dolarů

Mezinárodní měnový fond (MMF) chce Ukrajině půjčit dalších 17,5 miliardy dolarů, tedy asi 425 miliard korun. Dohodu na podmínkách záchranné půjčky oznámila v Bruselu šéfka fondu Christine Lagardeová. Poskytnutí peněz ještě musí schválit širší vedení měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyjev - Majdan

Kyjev - Majdan | Foto: Jiří Buchar

Ukrajinská vláda teď podle Lagardeové ukazuje odhodlání k reformám země jako dosud žádná jiná vláda v dějinách samostatné Ukrajiny.

Kabinet je ochotný bojovat s korupcí nebo skoncovat s uměle nízkými cenami energií, které jsou pro státní rozpočet likvidační. Plnění těchto a dalších reforem je podmínkou poskytnutí půjček.

Podle politického geografa Martina Riegla z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je ale otázkou, jestli se opatření nakonec podaří prosadit ve společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Ukrajině mluvili český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý a politický geograf Martin Riegl z FSV UK

Ukrajinská ekonomika je v krizi kvůli válce na východě země i kvůli dlouhým letům špatného hospodaření a korupce.

Devizové rezervy klesají rychlým tempem a za leden se propadly o 15 procent na desetileté minimum 6,42 miliardy dolarů.

Bez pomoci Západu se země podle Riegla neobejde: „Ukrajina je vyčerpána tím, že de facto nekontroluje východní oblasti, kde je lokalizován těžký průmysl, chemie, metalurgie, zároveň jsou tam obrovské nerostné zásoby. Zároveň vede poměrně vyčerpávající válku.“

Vyhráno ale Ukrajina nebude mít, ani pokud se podaří konflikt ukončit. Riegl upozorňuje, že řada mladých opustila kvůli bojům zaměstnání, mnozí z nich navíc utrpěli zranění. Miliardy dolarů pak podle něj budou potřeba na obnovu poničené infrastruktury na východě země.

Mezi poničenými domy v ukrajinském městě Dokučajivsk se prohánějí kočky | Foto: Reuters

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme