Ocelárna Vítkovice Steel definitivně skončí. O práci přijde 350 lidí

Zhruba 350 lidí přijde o práci ve společnosti Vítkovice Steel v Ostravě. Firma totiž v září definitivně uzavře svoji ocelárnu. Na dnešním jednání tripartity v Ostravě to potvrdil předseda představenstva společnosti Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

Firma nechce investovat do odprášení ocelárny a bez toho už dál vyrábět nemůže. Na prodloužení provozu už přitom v minulosti dostala několikrát výjimku.

„Nejedná se jenom o tu jednu ekologickou investici, ale o komplex faktorů, počínaje emisními povolenkami a tak dále. Je to složité rozhodnutí, i proto trvalo delší dobu. Nicméně důležité je teď rozvíjet zbytek provozu,“ říká šéf představenstva společnosti Vítkovice Steel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnost Vítkovice Steel potvrdila uzavření provozu ocelárny v září. Natáčela o tom redaktorka Iva Havlíčková

Ocelárna už několik let bojovala s odstávkami provozu a zaměstnance posílala domů na nucenou dovolenou. Ti už nyní vědí jistě, že v září v ocelárně skončí. Klíčové rozhodnutí o uzavření oznamuje firma s půlročním předstihem.

„Soustředíme se na co nejrychlejší finální vyřešení těch odcházejících pracovníků,“ doplňuje Dmitrij Ščuka. Podrobnosti k sociálnímu programu firma teprve zveřejní. Odboráři teď bojují za co nejlepší podmínky.

„V rámci sociálního programu jsme domluvili, že zaměstnanci můžou dostat za určitých podmínek skoro 20násobek platu a na nějakou dobu budou zajištěni,“ přibližuje odborář Roman Ďurčo.

„Samozřejmě tím to nekončí, sociální program má spoustu bodů, kde se řeší problematika toho, že řadě zaměstnanců bude nabídnuta práce na jiných provozech. Snažíme se, aby sociální dopady byly co možná nejmenší,“ říká Roman Ďurčo, podle nějž ocelárna doplatila na příliš přísná kritéria pro znečišťování ovzduší.

Další provozy chce společnost Vítkovice Steel rozvíjet a dál vyrábět například lodní plechy.


Zvětšit mapu

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme