Těžební společnost OKD chce propouštět, firmu opustí asi 1600 lidí

V těžební společnosti OKD letos skončí zhruba 1600 zaměstnanců. Okolo 300 lidí firma propustí ke konci dubna. Dalších přibližně 500 jich odejde během roku ze zdravotních důvodů, do důchodu nebo do jiného zaměstnání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Dalších více než 800 lidí bude muset odejít také z externích dodavatelských firem OKD. Po dnešním jednání moravskoslezské tripartity to oznámil mluvčí OKD Marek Síbrt.

„Co se týče struktury lidí, kteří budou odcházet, tak to prochází celou společností. To znamená všemi provozy, všemi závody, správou společnosti OKD. My s těmi zaměstnanci v současnosti jednáme, měli by nás opustit ke konci dubna. Podle kolektivní smlouvy by měli mít nárok na 6 měsíčních platů,“ řekl mluvčí OKD Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propouštění v OKD mluvili předseda tamních hornických odborů Jaromír Pytlík a mluvčí OKD Marek Síbrt

„Snažili jsme se k tomu přistoupit také sociálně citlivě a domluvit se na odchodu především s lidmi v důchodovém nebo předdůchodovém věku a podívat se také na to, v jaké sociální situaci ti konkrétní lidé jsou a jaký dopad by to na ně mělo v případě, že by z OKD odešli,“ přiblížil mluvčí firmy.

Hornické odbory už obdržely seznamy zaměstnanců, kteří by měli v dubnu skončit. Podle odborářů ale seznamy nebyly udělány správně a budou v nich požadovat řadu změn.

„Určitě nebylo ve všech případech postupováno sociálně citlivě,“ tvrdí předseda hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Evropská komise schválila státní pomoc při uzavírání dolu Paskov

Číst článek

„No a dále si nemůžeme dovolit propustit naše zaměstnance, horníky, kteří splňují všechny předpoklady pro práci, a přitom tady máme zahraniční zaměstnance. První jednání bude zítra, takže uvidíme,“ dodal.

Snižování počtu zaměstnanců souvisí s klesajícím množstvím uhlí. Společnost OKD letos vytěží o milion tun uhlí méně než loni a pokles bude zřejmě dál pokračovat.

V regionu stoupl počet lidí bez práce

V regionu navíc na začátku roku stoupl počet nezaměstnaných. Na konci ledna evidoval úřad práce v Moravskoslezském kraji více než 85 tisíc lidí bez práce. V průměru tam nezaměstnanost stoupla na rovných 10 procent. Nepříznivý vývoj způsobuje především útlum sezonních prací.

Nejvíce nezaměstnaných přibylo v Ostravě a na Opavsku. Bruntálsko si stále udržuje absolutně nejvyšší nezaměstnanost ze všech okresů v Česku, a to téměř 14 procent. Ani během února nečekají analytici výrazné zlepšení.

Společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice. Je dceřinou firmou společnosti New World Resources (NWR), která po nedávném dokončení finanční restrukturalizace patří z 50,5 procenta skupině CERCL Mining. V této skupině (dříve BXR Mining) má poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

OKD má zhruba 11 tisíc zaměstnanců, dalších 3000 lidí zaměstnávají dodavatelské firmy.

Doly na Ostravsku | Foto: Český rozhlas

ČTK, Martin Knitl, Veronika Sedláčková, mta, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme