Každý účastník hromadné akce v Pekingu pro sebe musí mít dostatečný prostor

Peking stanovil, kolik metrů čtverečních musí mít při hromadných akcích každý člověk k dispozici. Úřady tak reagují na tragický incident, kdy dav při silvestrovských oslavách v Šanghaji ušlapal 36 lidí a dalším 49 způsobil zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové opatření čínských úřadů ovlivní i oslavy spojené se začátkem roku Ovce (ilustrační foto)

Nové opatření čínských úřadů ovlivní i oslavy spojené se začátkem roku Ovce (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Pokud se slavnost odehrává na otevřeném prostranství, v parku a podobně, každý účastník musí mít k dispozici nejméně dva metry čtvereční.

U menších akcí, jako jsou zahradní party, stačí osobní prostor o rozměru alespoň metr čtvereční. Účastníci oslav pořádaných uvnitř budov by pak pro sebe měli mít alespoň 70 centimetrů čtverečních.

Při silvestrovských oslavách v Šanghaji totiž úřady zcela špatně odhadly, kolik lidí se vydá na proslulé nábřeží Bund pozorovat osvětlené mrakodrapy na druhé straně řeky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína zavádí nové bezpečnostní limity pro hromadné akce. Každý účastník pro sebe musí mít aspoň dva metry čtvereční

Dorazilo jich nakonec více než 300 tisíc, na místě přitom dohlíželo jen necelých 600 policistů a členů pořádkové služby. Tragédii tedy nedokázali zabránit, což následně vedlo k pádu místního stranického i policejního šéfa a dalších úředníků.

Podobná opatření jako Peking přijímají i další města. Limity se dotknou také statisícových oslav pořádaných v období příchodu nového lunárního roku, který vychází na 19. února.

Některé z lampionových slavností už úřady raději zrušily, například v Šanghaji se těchto akcí nekoná hned pět. Podobně v Pekingu se vůbec poprvé za 15 let neuskuteční tradiční festival v parku Che-chua-čch' na severozápadě města.

Jinde zase slavnosti regulují, k dispozici je menší počet vstupenek než v minulosti. A třeba v městě Kuang-čou ruší i mnohé prodejní stánky na místním vyhlášeném květinovém tržišti. Vše s jediným cílem – omezit počet lidí, kteří se pohybují na jednom místě.

Čínské úřady nepřiblížily, jak chtějí zajistit, aby měl každý skutečně k dispozici prostor, který mu náleží. Hrozí ovšem, že zruší každou akci, kde nebude nařízení dodrženo.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme