Část soudců chce, aby vláda uznala oprávněnost požadavků na narovnání platů

Soudci nejsou zcela jednotní v názoru na dohodu s vládou ohledně špatně vyplácených mezd. Někteří požadují, aby kabinet vydal prohlášení, že justice ustoupila pro dobro společnosti a svým krokem ušetří státu peníze. Podmiňují tím svůj podpis pod dohodu, kterou se vzdají části svých nároků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal tvrdí, že většina předsedů soudů je pro podepsání dohody. O vyjádření vlády, které by vyzdvihlo vstřícnost soudců, ale na svém středečním jednání mluvili.

„Většina takovouto podmínku zkrátka nemá, byť by samozřejmě byla ráda, aby něco takového zaznělo. Ono to zčásti od některých členů vlády zaznělo, ale myslím si, že to je věc dalšího vývoje, jak to bude, a to lze těžko nějak předvídat,“ upřesnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část soudců podmiňuje podpis dohody o platech prohlášením vlády, že dohoda je ústupkem ze strany justice

Záleží ovšem na každém soudci, jak se nakonec rozhodne.

„Někdo něco samozřejmě může chtít a podle toho se rozhodovat, to je normální, to je každého věc. Je věc každého jednotlivého soudce, co si představuje a co je podmínkou pro jeho rozhodnutí, aby tu dohodu podepsal,“ dodal Šámal.

Požadavkem se bude příští čtvrtek na své republikové radě zabývat i Soudcovská unie. Její prezidentka Daniela Zemanová si myslí, že by dohodu s vládou podepsalo více soudců, kdyby kabinet vydal oficiální stanovisko, že mu justice ustoupila ve prospěch celé společnosti.

Zaorálek: Mohou se hájit sami

„To znamená, že pouze za vyjádření vlády by na tom stát byl finančně lépe a znamenalo by to prospěch pro vládu, stát i společnost,“ upozornila.

Sama Zemanová ale neočekává, že by vláda takové prohlášení vydala. Podle ministra zahraničních věci Lubomíra Zaorálka z ČSSD není důvod, aby vláda vysvětlovala kroky soudců.

„Oni se přece mohou hájit sami, takže úplně nerozumím tomu požadavku a věřím, že to podepíší všichni, protože je tedy pravda to, když oni si myslí, že ustoupili, že to skutečně učiní. Ale my to za ně nemůžeme udělat ani to za ně nemůžeme prohlašovat. Jsou to jejich kroky, jejich rozhodnutí a oni sami jsou přece schopni je vysvětlit veřejnosti,“ dodal.

Soudci, kteří po vládě takové prohlášení nepožadují, jsou toho názoru, že současný kabinet problém řeší, a tak není nutné aby věc víc komentoval, protože problém vznikl za předchozí vlády.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme