Banky v Česku zůstávají v zisku. Některé loni přilákaly i víc klientů

Velkým českým bankám se opakovaně daří. Ty, které už zveřejnily hospodářské výsledky za loňský rok, vydělaly víc než v roce předchozím. Některé přilákaly i víc klientů, a to jak na běžné půjčky, tak i na hypotéky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Čísla velkých bank sice nejsou špatná, ale nejsou ani tak oslnivá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Většině z nich se daří snižovat náklady, což je dobré pro celý hospodářský výsledek.

A to, že některé mají meziroční růst čistého zisku v řádu jednotek procent, je jen jejich snaha udržet výdělky alespoň na úrovních z předchozích let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké banky v Česku zůstávají v zisku. Více zjišťoval Jan Beneš z ekonomické redakce

Zůstat v dobrých číslech však bude pro banky stále obtížnější. Navíc čísla jednotlivých společností se nedají vůbec zobecňovat.

„Hlavní část výnosů pro banky, to znamená úrokový výnos a výnos poplatků, jsou již delší dobu pod tlakem a spíše klesají. Také jim pomohlo, že se dostáváme z krize a banky mohou rozpouštět opravné položky,“ vysvětluje bývalý guvernér ČNB, dnes partner odpovědný za služby pro finanční sektor ve společnosti KPMG Zdeněk Tůma.

Například Komerční banka loni vydělala téměř 13 miliard korun, což je o 3 procenta víc než rok předtím. To je výrazně lepší výsledek, než se čekalo. Čistý zisk ve výši necelých 14 miliard měla i ČSOB.

„Nám se podařilo udržet zisk 13,6 miliardy korun i přesto, že úrokové prostředí nám nenahrává a volatilita české koruny je nízká,“ říká finanční ředitel ČSOB Jiří Vévoda.

Hospodářský výsledek - čistý zisk Komerční banky (2004 - 2014) | Foto: ČTK

Celkové výnosy ale klesly české Raiffeisenbank. Její čistý zisk byl naopak loni vyšší o víc než 120 procent, třeba i díky snižování nákladů.

Banky těžily i z mírného oživení trhu s nemovitostmi

Banky si loni nevedly nejhůř v prodeji hypoték, a to navzdory tomu, že celkový trh s hypotékami mírně klesl, respektive se snížil jejich objem.

Ze zatím zveřejněných výsledků bank měly vyšší objemy hypoték třeba Raiffeisenbank nebo ČSOB. Těžily hlavně z toho, že trh s nemovitostmi lehce ožil. Svoji roli sehrál i pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů.

Hospodářský výsledek - čistý zisk skupiny ČSOB (2004 - 2014) | Foto: ČTK

Banky na trhu s úvěry bojují o klienty, přesto je tady podle odborníků ještě prostor pro růst konkurence. Záleží ale na tom, na jaký byznys se banka zaměří - jestli to bude banka investiční, nebo zaměřená na domácnosti nebo firmy.

Obecně ale platí, že český trh pro ně atraktivní je. A to i díky své stabilitě. Na trhu je aktuálně zhruba deset velkých, klíčových hráčů, kterým ale v poskytování úvěrů stále víc konkurují i menší bankovní domy.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme