Lídři zemí EU se rozhodli vyčkat, jestli se dohody z Minsku skutečně naplní

Dohoda o příměří na východě Ukrajiny dominuje také dnešnímu neformálnímu summitu lídrů Evropské unie v Bruselu. Schůzka začala s tříhodinovým zpožděním, a to právě kvůli dlouhým jednáním kancléřky Merkelové a prezidenta Hollanda v Minsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neformální summit lídrů Evropské unie začal s tříhodinovým zpožděním

Neformální summit lídrů Evropské unie začal s tříhodinovým zpožděním | Zdroj: Reuters

„Dohoda z Minsku výrazně zvedla optimismus dnešního jednání, protože kdyby padla, tak by to jednání bylo výrazně delší a byla by tady určitě velká debata o tom, jak se pokusit Rusko dál přitlačit k nějakému rozumnému chování,“ říká státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Samotná debata o Ukrajině tak nakonec netrvala příliš dlouho. Lídři se především shodli na tom, že vyčkají, jestli se dohody z Minsku začnou skutečně naplňovat.

Na summitu se řešily také podrobnosti týkající se bezpečnostní situace a rizika terorismu, například jak si mají jednotlivé země efektivněji vyměňovat informace a data nebo jak zlepšit přístup k databázi ukradených a falšovaných dokladů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na summitu lídrů EU v Bruselu je za českou vládu i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Druhým velkým tématem byla otázka, jak lépe chránit vnější evropskou hranici. Čili posílení kontrol, větší důraz na to zabránit ilegálním příchodům do Evropské unie a opravdu dokázat vědět, kdo se nám tady pohybuje,“ přibližuje Prouza.

Lídři evropských zemí se věnují také ekonomické situaci Řecka. Ještě před začátkem schůzky dávali najevo, že není možné jednostranně odpustit dluh ve chvíli, kdy Řecko odmítá pokračovat v reformách.

„Ten vzkaz bude spíš takový, že dohody je potřeba plnit – bavme se o tom, jaké reformy by třeba měly být dřív, jaké později, ale rozhodně to nebude o tom, že zkrátka jenom škrtneme část dluhu a zavřeme nad tím oči,“ odhaduje Prouza.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme