Kepa Junkera & Sorginak, Trikitixaren Historia Txiki Bat (Una Pequena Historia De La Trikitixa)

13. únor 2015

Na území dnešního Španělska žijí i další národy, které se od španělské většiny odlišují jazykem i kulturou. Velmi specifickou menšinu představují Baskové, jejichž jazyk je dle odborníků mnohem starší, než španělština a další románské jazyky odvozené z latiny.

Prvním umělcem, který představil baskickou lidovou hudbu mezinárodnímu publiku, byl Kepa Junkera; jeho nástrojem je malý akordeon zvaný trikitixa, což je zároveň označení silně explozivního tanečního stylu. Na svých koncertech hraje Kepa Junkera doslova nadoraz, jako by to bylo poslední vystoupení jeho života - ale jeho hudba má i další rovinu. Junkera je typ přemýšlivého hudebníka, svá alba natáčí s pestrým výběrem hostí a vytváří tak spojení mezi tanečním rytmem akordeonu a dalšími regionálními styly.

Svůj poslední projekt představil Junkera loni na podzim na hudebním veletrhu Fira Manresa v Katalánsku. Ke spolupráci si tentokrát vybral skupinu Sorginak, v překladu Čarodějnice, kterou tvoří mladé zpěvačky s tamburinami. Spojení pronikavých ženských hlasů s rytmem tamburin je další hudební specialitou severního Španělska a historie tohoto žánru sahá až do předkřesťanské éry. Se sborem Sorginak natočil Junkera své poslední album Stručná historie stylu trikitixa, které představíme v dnešní Mosaice.

03314772.jpeg

Kepa Junkera vydal své nové album jako přílohu bohatě ilustrované knihy velkého formátu, která dokumentuje hudbu i lidové zvyky baskického venkova. Najdeme tu stručné životopisy těch nejvýznamnějších hudebníků, dobové fotografie i esej, která přirovnává baskickou hudbu k americkému blues: oba žánry byly totiž kdysi s despektem odsuzovány jako „ďáblova hudba“.

Baskové tvoří v téměř padesáti milionovém Španělsku nepatrnou národnostní menšinu, jejíž populace je něco málo přes dva miliony - ale na své kulturní odlišnosti jsou patřičně hrdí. Tím nejaktivnějším popularizátorem baskické hudby je právě akordeonista Kepa Junkera. Jeho muzikantský temperament má velmi blízko k podobně orientovaným muzikantům z Irska či Skotska: baskický styl trikitixa je označován jako ten nejveselejší druh taneční hudby.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Trikitilariak Gera, Oromino Iurretan, Epelderen Irribarrea, Jacinto Rivas „Elgeta“.

Více informací o hudebníkovi a jeho stylu najde na webu: www.kepajunkera.com.

Spustit audio